Sleutel tot succes? ‘Ieder duel tot het uiterste gaan’

Artikel
Sleutel tot succes? ‘Ieder duel tot het uiterste gaan’

Ondanks zijn 23 jaar is Jorrit Hendrix één van de meest ervaren spelers in de selectie van PSV. De middenvelder speelde al ruim 180 wedstrijden in het eerste en weet met drie titels bovendien wat ervoor nodig is om kampioen te worden in de Eredivisie. “We moeten het iedere wedstrijd kunnen opbrengen."

Top  
Direct na één van de trainingen stapt Jorrit Hendrix naar de cameraploeg van PSV TV. Hij kijkt wat om zich heen en krabt aan het hoofd dat nog nat is van het zweet. “Het is helemaal niks hier”, zegt hij met een vette knipoog. Het aantal trainingskampen van de Limburger loopt al in de dubbele cijfers, maar zoiets als de Aspire Academy van Doha heeft hij nog niet eerder gezien. “Nee dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt hij vol bewondering. “Zo’n groot complex, de velden zijn echt top, een mooi hotel. Alle faciliteiten zijn gewoon top hier.”

Zilverwerk  
Voor Mark van Bommel was dat geen verrassing. De hoofdcoach kent het complex al uit 2011 toen hij met FC Bayern München er voor het eerst neerstreek. Der Recordmeister legt er sindsdien iedere winter de basis voor een lading zilverwerk dat in het voorjaar de prijzenkast van de Duitse topclub instroomt. PSV wil deze winter hetzelfde doen, maar voelt ondanks een nagenoeg perfect eerste deel van het seizoen de hete adem van Ajax – dat op twee punten staat – in de nek. “Het zal moeilijk worden, dat sowieso”, weet ook Hendrix. “Iedere wedstrijd moeten we het kunnen opbrengen tot het uiterste te gaan. Daar zal de sleutel tot de titel liggen denk ik.”

Niveau  
Hendrix miste afgelopen zomer een groot deel van de groepssessies omdat hij apart van zijn teamgenoten werkte aan het herstel. Destijds sleepte Van Bommel zijn speelwijze in. “Toen werden trainingen veel vaker stilgelegd om dingen uit te leggen”, zag de middenvelder van afstand. “Het afgelopen half jaar hebben we telkens hetzelfde gespeeld en dat verleer je niet in de tien dagen die we vakantie hebben gehad. Iedereen heeft een programmaatje meegekregen, is daardoor fit waardoor we allemaal op een hoog niveau kunnen instromen.”

Variatie
De sessies nu zijn daarom ook ontzettend gevarieerd. Voor veldspelers, die voornamelijk partijspellen spelen, maar ook voor doelmannen die bijvoorbeeld een bal die op een pion ligt moeten beschermen. Hendrix: “De trainingen zijn leuk en helemaal gericht op onze speelwijze. Dat is gewoon leuk om uit te voeren. We zitten op dit moment ook op een niveau dat het meteen goed gaat. Het tempo ligt daardoor enorm hoog. Wat nog beter zou kunnen in wedstrijden? In fases zouden we nog dominanter kunnen zijn en dat dominante spel zouden we dan ook langer vol moeten kunnen houden. Daar zit nog rek in.”

Bekijk ook