Scoren én winnen bij Ajax: ‘Er bestaat niet veel mooiers’

Artikel
Scoren én winnen bij Ajax: ‘Er bestaat niet veel mooiers’

Ajax - PSV kent een rijke historie met vele gedenkwaardige momenten. Het is niet iedereen gegeven, maar verschillende oud-spelers waren trefzeker én wonnen op bezoek bij de club uit Amsterdam. Een terug- en vooruitblik met een drietal PSV’ers die scoorde en zegevierde in een uitwedstrijd tegen Ajax.

Ajax - PSV 1-3, 27 maart 1976, Willy van de Kerkhof
“Dat kan ik me nog wel herinneren. Ik geloof dat dat in het Olympisch Stadion was”, zegt Willy van de Kerkhof opgewekt. “Zulke wedstrijden blijven toch wel wat langer in mijn geheugen.” Uitgespeelde aanvallen brachten PSV die wedstrijd de drie punten. Van de Kerkhof zorgde in dat duel vlak voor tijd voor het slotakkoord. “In die wedstrijden is de voorbereiding toch iets anders. Daar leefde je enorm naartoe.”

Ajax - PSV 1-4, 4 december 1977, opnieuw Van de Kerkhof
Twee seizoenen later speelde Van de Kerkhof opnieuw een belangrijke rol in de ontmoeting met Ajax. Binnen een half uur bracht de stofzuiger van weleer PSV eigenhandig op een 0-2 voorsprong. “Ik scoorde niet heel veel, maar tegen Ajax wel”, vertelt hij lachend. “Dat zijn geweldig leuke wedstrijden met verschillende internationals. Dat maakt het voor de bondscoach ook interessant. In die tijd was dat ook al zo.” Ondanks het gemis van sterspeler Willy van der Kuijlen was PSV in die wedstrijd ongenaakbaar. Jan Poortvliet en Harry Lubse verzorgden de andere PSV-doelpunten en Ruud Geels kwam namens Ajax op het scorebord.

‘Ik zie mogelijkheden’
Over de aankomende ontmoeting tussen Ajax en PSV is Van de Kerkhof opportunistisch. “Ik verwacht dat PSV goed weerstand kan bieden. Ik zie wel degelijk mogelijkheden. Ajax mist met Daley Blind en Hakim Ziyech belangrijke spelers.” De oud-middenvelder van PSV en het Nederlands elftal voorspelt een 1-2 overwinning voor de ploeg van Ernest Faber. “En dan het liefst met een winnende goal in de 92e minuut haha.” 

Willy van de Kerkhof blikt vooruit Willy van de Kerkhof blikt vooruit

Ajax - PSV 1-4, 16 december 1984, Ernie Brandts
“We hadden een goed elftal en een tactisch plan bedacht voor die wedstrijd. Dat plan lukte ook. Ajax lag ons wel als tegenstander”, blikt Ernie Brandts terug. Veel kan de voormalig PSV-verdediger zich niet herinneren van de wedstrijd. Maar dat hij met een rake kopbal zorgde voor de openingstreffer komt voor Brandts niet als verrassing. “Ik heb er zoveel gemaakt”, grapt de huidige trainer van FC Eindhoven. Het was een specialiteit van Brandts. “Met spelhervattingen kwam ik altijd mee op en zo heb ik toch zo nu en dan een doelpunt gemaakt.” Twee doelpunten van René van der Gijp en een van Michel Valke brachten PSV uiteindelijk een ruime overwinning. John Bosman redde in de laatste minuten de Amsterdamse eer.

‘De ploeg moet boven zichzelf uitstijgen’
“Er is veel gebeurd”, zegt Brandts over de huidige situatie bij PSV. “De ploeg moet boven zichzelf uitstijgen als het resultaat wil halen zondag. Ze moeten alles opzij zetten. Maar PSV kan wel eens verrassend voor de dag komen, alhoewel Ajax op dit moment iets sterker is. Ik verwacht dat het duel eindigt in een gelijkspel.”

Ernie Brandts in actie voor PSV Ernie Brandts in actie voor PSV

Ajax - PSV 1-3, 25 november 2001, Theo Lucius
PSV kende een bliksemstart in de ArenA. Binnen het kwartier verdubbelde de multifunctionele Theo Lucius de voorsprong. Zes minuten nadat Mateja Kezman de score opende. “Jan Vennegoor of Hesselink kopte de bal terug, ik nam hem een keer aan en schoot met een dropkick in de kruising”, herinnert Lucius zich nog. “Het was een heerlijk, euforisch gevoel om daar zo’n fantastische goal te maken. Er bestaat niet veel mooiers.” PSV won het duel uiteindelijk met 1-3. Dennis Rommedahl bracht de ploeg tien minuten voor tijd naar 0-3 en in de slotfase deed André Bergdølmo vanaf de strafschopstip wat terug. “Ajax-uit brengt altijd iets extra’s. We hadden een topploeg. In die tijd verloren we bijna nooit van Ajax”, vertelt de oud-speler. Tussen 1995-1996 en 2003-2004 verloor PSV geen Eredivisieduel van Ajax. Een reeks van zeventien wedstrijden bleef PSV ongeslagen in ontmoetingen met Ajax in de Eredivisie.

‘Te kloppen ploeg’
Lucius verwacht veel van de aankomende editie. “De druk ligt bij Ajax. Als koploper zijn zij de te kloppen ploeg. Het is belangrijk dat PSV vrij gaat voetballen. De spelers moeten voor elkaar door het vuur gaan en het maximale uit elkaar halen. Ik voorspel dat PSV met 1-2 gaat winnen”, aldus Lucius.

Theo Lucius met Wilfred Bouma Theo Lucius met Wilfred Bouma