Schmidt duidt verschil met Ajax en hekelt de VAR in aanloop naar ADO

Schmidt duidt verschil met Ajax en hekelt de VAR in aanloop naar ADO
6 min
PSV1

Hoofdcoach Roger Schmidt stond vrijdagochtend uitgebreid stil bij de recente ontwikkelingen bij PSV. In aanloop naar het duel met ADO Den Haag sprak hij over het verschil tussen Ajax en PSV, de bekeruitschakeling, de ontwikkeling van enkele spelers, zijn wisselbeleid en zijn verwachting voor ADO - PSV.

Teleurstelling
Op een drukbezochte persbijeenkomst werd allereerst teruggeblikt op de wedstrijd tegen Ajax. De uitschakeling stelt Schmidt enkele dagen later nog altijd teleur. “We hebben niet laten zien dat we ten koste van alles wilden winnen. In de tweede helft hebben we er een wedstrijd van kunnen maken. Toen zag ik wél de wil die je nodig hebt. Ik had zelfs het gevoel dat als wij de 2-2 zouden maken, we erop en erover konden gaan.”

Nuance
Tegelijkertijd zijn er redenen voor de nederlaag aan te wijzen, vindt Schmidt. “We hebben onszelf dit seizoen hoge doelen gesteld. Zowel nationaal als internationaal. In mijn optiek moet je om in de Eredivisie kampioen te worden beter presteren dan je op basis van de verhoudingen mag verwachten. Ajax heeft financieel meer mogelijkheden en bestaat uit een groep spelers die al langere tijd met elkaar samen spelen. Die luxe heeft PSV niet. Wij zijn op weg en ik denk dat we als team kunnen groeien. Het is geen schande om door Ajax te worden uitgeschakeld. Het is in mijn optiek de zwaarst mogelijke loting.”

‘Stop de VAR’
De hoofdcoach van PSV vindt dat zijn team ook weinig geluk had en wees daarbij naar de niet gegeven rode kaart aan Nicolas Tagliafico. De Argentijn plantte kort na de gelijkmaker veel te laat zijn noppen doelbewust op de enkel van Mohamed Ihattaren. “Als zij op die manier duels aan mogen gaan zonder een rode kaart te krijgen, is het onmogelijk om kampioen te worden. Dat lijkt me duidelijk”, zei Schmidt, die niet begreep waarom de VAR niet ingreep. “Ik denk dat we daarom ook maar beter kunnen stoppen met de VAR. Waar is die voor nodig als je bij dit soort situaties niets doet? Stop er maar mee.”

“We hebben het systeem twee jaar getest, maar constateren wekelijks zoveel fouten”, vervolgde Schmidt. “Niet alleen in Nederland, ook in Duitsland en in de rest van de wereld. Mijn conclusie: als de VAR duizend procent foute beslissingen niet terugdraait, maar twijfelgevallen wel weegt, dan stop er maar mee. Ik kan beter leven met fouten van de scheidsrechter dan fouten van de VAR. De arbitrage heeft het zo vaak bij het juiste eind, waardoor ik kan accepteren als ze er een keertje naast zitten als een beslissing héél close is.”

Wisselbeleid
Naar aanleiding van de wedstrijd tegen Ajax kwam ook opnieuw het wisselbeleid van Schmidt ter sprake. Volgens veel mediavertegenwoordigers haalt de coach (te) vaak zijn beste spelers naar de kant. Tegen Ajax was dat het volgens hen het geval met Ihattaren. “Het maakt in dit land niet uit of de technisch beste spelers op hun laatste benen lopen, in Nederland vindt iedereen dat die spelers altijd moeten blijven staan. Ik ben de coach en baseer me ook op andere dingen. Daar mag iedereen het mee oneens zijn, maar dat is hoe ik het zie”, zei Schmidt.

“Ihattaren speelde goed, maar tien minuten voor tijd hadden we iets anders nodig. Ik dacht snelheid en diepte aan ons spel te kunnen toevoegen met Yorbe Vertessen. Ook een groot talent van PSV. Het is niet zo dat Mo zeven keer op doel had geschoten en tien key-passes had gegeven. Mo speelde een goede wedstrijd, speelde een paar goede ballen, maar raakte tegelijkertijd vermoeid en was niet beslissend. Daarom wisselde ik hem.”

Ontwikkeling
Over de ontwikkeling van Ihattaren is Schmidt desondanks tevreden. “Tactisch is hij dit seizoen gegroeid en ook fysiek is hij sterker geworden. Technisch was Mo al erg goed. Nu moet hij nog dwingender gaan worden. Meer in de zestien komen, vaker de beslissende pass geven en vaker loskomen van zijn directe concurrent. Dat heeft te maken met wil en weten wanneer je moet aanzetten”, aldus Schmidt die eraan toevoegde dat ook bij Noni Madueke meer te willen zien. “Dat is inherent aan jonge spelers.”  

Ook het duo Ibrahim Sangaré en Pablo Rosario kwam ter sprake tijdens het persgesprek. Her en der klinkt er kritiek op het voetballende vermogen van die twee, maar daar is Schmidt het niet mee eens. “Sangaré was de laatste twee wedstijden niet in topvorm, maar ik vind hem en Pablo Rosario topspelers. Het zijn fysiek sterke spelers die beiden óók creatief kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de bal die Rosario op Jordan Teze speelde tegen FC Twente, waarna Donyell Malen de kans op zijn hattrick miste. Dat was een pass van een heel hoog niveau. Als zo’n bal in de Champions League-finale wordt gespeeld, spreekt iedereen daar na afloop over. Ook Sangaré kan die passes geven. Bovendien hebben ze potentie om nog beter te worden.”

ADO Den Haag
Met al die onderwerpen zou je bijna vergeten dat PSV morgen ‘gewoon’ weer een wedstrijd speelt. In Den Haag wordt om 16.30 uur afgetrapt tegen ADO. “Die wedstrijd wordt natuurlijk een andere dan afgelopen woensdag. Ik verwacht dat zij met vijf verdedigers spelen en loeren op de counter. Dat betekent dat je geduld, sterke momenten van counterpressie en concentratie in defensief opzicht nodig hebt”, blikte Schmidt, die mogelijk weer kan beschikken over Mario Götze en Cody Gakpi, vooruit. “Mario en Cody hebben getraind en dat ging goed. Vandaag doen ze opnieuw mee. We moeten afwachten hoe ze daarop reageren.”