Ronaldo, zijn vroege PSV-jaren in beeld

Artikel
Ronaldo, zijn vroege PSV-jaren in beeld

Ronaldo Luis Nazario de Lima speelde van 1994 tot 1996 in het shirt van PSV, een periode waarin hij zichzelf lanceerde naar de troon als ’s werelds beste voetballer. De Braziliaanse superster die gisteren in tranen aankondigde zijn rijke carrière te beëindigen, trad in de voetsporen van Romário en groeide in amper twee seizoenen uit tot onbetwiste legende.

Ronaldo Luis Nazario de Lima speelde van 1994 tot 1996 in het shirt van PSV, een periode waarin hij zichzelf lanceerde naar de troon als ’s werelds beste voetballer. De Braziliaanse superster die gisteren in tranen aankondigde zijn rijke carrière te beëindigen, trad in de voetsporen van Romário en groeide in amper twee seizoenen uit tot onbetwiste legende.

Als reserve op het WK van 1994 in de VS, vlak voor zijn komst naar PSV. Als reserve op het WK van 1994 in de VS, vlak voor zijn komst naar PSV.

In augustus 1994 naar PSV

Nog altijd wordt zijn naam in één adem genoemd met Romário de Souza Faria, de man die het pad bij PSV voor hem effende en hem mede adviseerde om de overstap naar Eindhoven te maken. Na het WK van 1994 in de VS, waar hij als 17-jarige reservespeler ook het goud mocht omhangen, tekent Ronaldo zijn contract bij PSV. “In Nederland kan ik me ontwikkelen”, zegt de jonge spits, die overkomt van Cruzeiro en daar met 64 goals in 66 wedstrijden al een voetbalfenomeen in wording is. Half augustus 1994 komt Ronaldo aan in Eindhoven en daar lost hij zijn grote belofte direct in: 33 competitiewedstrijden, 30 goals. Al tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen, Vitesse-uit, weet PSV meteen wat voor nieuw koningskoppel er in de aanval staat. Ronaldo scoort al na 9 minuten zijn eerste doelpunt, Luc Nilis maakt er twee en PSV wint uiteindelijk met 2-4.

Aankomst in Eindhoven, met Frank Arnesen en Frits Schuitema. Aankomst in Eindhoven, met Frank Arnesen en Frits Schuitema.

‘Scoren is een geschenk van God’

“Ik heb mezelf op straat ontwikkeld. Alles wat ik doe, gaat op instinct”, vertelt Ronaldo, die bij zijn legendarische Europese debuut uit tegen Bayer Leverkusen drie doelpunten scoort. “Als ik nadenk, mislukt het meestal. Ik word gedomineerd door wat mijn voeten willen. Mijn voeten dirigeren me: links of rechts maakt me dan niet meer uit. Ik volg de kortste weg naar het doel. Schijnbewegingen vallen me te binnen. Wat er precies gebeurt, weet ik ook niet. Het is een samenspel tussen de bal en mij.” Ronaldo noemt scoren als een ‘geschenk van God’: “Het is de beloning van alle arbeid die je hebt moeten leveren. Als ik scoor, word ik ontzettend gelukkig van binnen.” Nadat hij in 1994-1995 topscorer van Nederland is geworden, komt hij in zijn tweede seizoen door blessures slechts tot dertien competitieduels (waarin hij twaalf keer scoort). Zijn balans in twee jaar PSV: 46 competitiewedstrijden, 42 doelpunten en 54 goals in 57 officiële duels.

Clubarts Cees-Rein van den Hoogenband onderzoekt de jonge Ronaldo. Clubarts Cees-Rein van den Hoogenband onderzoekt de jonge Ronaldo.

15 doelpunten op drie WK’s

De spits vertrekt na seizoen 1995-1996 naar FC Barcelona, na de gewonnen bekerfinale tegen Sparta. In Catalonië speelt Ronaldo maar één jaar, waarin hij in 37 wedstrijden 34 maal scoort en daarmee topscorer van de Primera División wordt. Met Barcelona wint hij zijn eerste internationale clubprijs (Europa Cup II) en neemt hij daarbij in de finale het enige doelpunt voor zijn rekening. Wat volgt is een loopbaan vol hoogtepunten en (blessure)dieptepunten langs Internazionale, Real Madrid, AC Milan en Corinthians. Voor de nationale ploeg speelt hij van 1994 tot 2006 meer dan 100 interlands en scoort hij 67 keer, waaronder 15 goals op de WK’s van 1998, 2002 (goud) en 2006. In 1996, 1997 en 2002 wordt hij Wereldvoetballer van het jaar. Ondanks dat zijn vertrek uit Eindhoven alweer bijna vijftien jaar geleden is, zijn ‘Romário en Ronaldo’ nog altijd de eerste woorden die bijna elke nieuwe Braziliaanse speler van PSV met ontzag uitspreekt na aankomst in Eindhoven. De één is intussen de politiek ingegaan, de ander is vanaf nu voetballer-af en legende voor het leven. In de harten van PSV-supporters en alle voetballiefhebbers dribbelen, draaien en scoren ze echter voor altijd voort.

Met een taalgidsje Nederlands-Portugees in het ziekenhuis bij de keuring. Met een taalgidsje Nederlands-Portugees in het ziekenhuis bij de keuring.
Brede glimlach bij zijn presentatie. Brede glimlach bij zijn presentatie.
Met landgenoot Vampeta (links) en toenmalig PSV-trainer Aad de Mos. Met landgenoot Vampeta (links) en toenmalig PSV-trainer Aad de Mos.
Ronaldo in actie in het Philips Stadion in zijn eerste seizoen (1994-1995). Ronaldo in actie in het Philips Stadion in zijn eerste seizoen (1994-1995).
Met 30 doelpunten in 33 wedstrijden werd Ronaldo topscorer van Nederland. Met 30 doelpunten in 33 wedstrijden werd Ronaldo topscorer van Nederland.
Op de persdag van 1995-1996, samen met ploeggenoot (en tolk) Stan Valckx. Op de persdag van 1995-1996, samen met ploeggenoot (en tolk) Stan Valckx.
Wilfred Bouma, assistent Phillip Cocu, teammanager Mart van den Heuvel en jeugdtrainer Chris van der Weerden waren net als nu in 1995 ook al bij. Wilfred Bouma, assistent Phillip Cocu, teammanager Mart van den Heuvel en jeugdtrainer Chris van der Weerden waren net als nu in 1995 ook al bij.
De jonge Ronaldo bij PSV. De jonge Ronaldo bij PSV.
In actie in het Philips Stadion tijdens het seizoen 1995-1996. In actie in het Philips Stadion tijdens het seizoen 1995-1996.
Hij kwam tot 12 goals in 13 competitieduels in 1995-1996. Hij kwam tot 12 goals in 13 competitieduels in 1995-1996.
Ronaldo aan de bal, thuis tegen Leeds United. Ronaldo aan de bal, thuis tegen Leeds United.
In 1996 ging Ronaldo naar FC Barcelona, op de foto zijn aankomst. In 1996 ging Ronaldo naar FC Barcelona, op de foto zijn aankomst.
Met president Nuñez en hoofdcoach Bobby Robson in Camp Nou. Met president Nuñez en hoofdcoach Bobby Robson in Camp Nou.
Bij Barça kwam hij in één seizoen tot 34 doelpunten in 37 wedstrijden. Bij Barça kwam hij in één seizoen tot 34 doelpunten in 37 wedstrijden.
Er zouden nog vele, vele prijzen volgen in de rijke loopbaan van de aanvaller. Er zouden nog vele, vele prijzen volgen in de rijke loopbaan van de aanvaller.

<i>Bron citaten: ‘Voor rood-wit gezongen’, 2002</i>

Foto's: <u>Pics United</u> / Beelden: <u>PSV TV</u>