'Romario heeft ook pech gehad bij PSV'

Journalist Frans van den Nieuwenhof is te gast bij PSV TV en vertelt over zijn ontmoetingen met Romario.

Zware blessure Romario
Romário de Souza Faria liep in zijn tweede seizoen bij PSV een ernstige blessure op. Journalist Frans van Nieuwenhof vertelt hierover. “Hij heeft ontzettend veel pech gehad bij die zware blessure na een tackle van Marco Gentile tegen FC Den Haag waardoor hij dat seizoen uiteindelijk niet meer speelde. Mede daarom had hij ook een moeilijke aanloop naar het seizoen daarop. Als hij geblesseerd was of zich niet lekker voelde, dan was hij lastig en vervelend. Dan zal hij vast wel eens te vaak op stap geweest zijn”, zegt de journalist na een vraag van presentator Jeroen Toet of Romário misschien niet iets te veel van feesten hield in Nederland. “Maar als hij gewoon fit was, kon niemand hem tegenhouden”, vervolgt Van den Nieuwenhof.

Presentator Jeroen Toet zegt dat PSV na 1988 behoefte had aan een spits. “Er waren maar twee spitsen, Wim Kieft en Hans Gillhaus. Dus er was wel een versterking nodig. Het was dan ook een grote verrassing dat de topscoorder van de Olympische Spelen naar Eindhoven kwam. In zijn eerste seizoen heeft hij het zeker waargemaakt, helemaal toen Kieft geblesseerd raakte. Dat tweede seizoen sloot er wel op aan, alleen door die zware blessure heeft Romário ook een moeilijke periode gehad”, aldus Van den Nieuwenhof. 

Type spits
“Guus Hiddink noemde hem de poema. Hij loert, hij wacht, hij kijkt. Op het moment dat hij voelt dat hij zijn prooi te grazen kan nemen, slaat hij toe”, weet Van den Nieuwenhof. Jelle Kleinen van PSV TV vult aan dat hij soms ook wedstrijden lang onzichtbaar was. “Er waren ook spelers die daar erg kritisch over waren. Als hij niet functioneerde, speelde je met tien man want aan verdedigen deed hij niet”, vertelt Van den Nieuwenhof.

In de tijd dat Romario bij PSV speelde, behaalde hij vele prijzen. Presentator Toet vraagt zich het volgende af. “Won het team de prijzen dankzij hem?” “Nou daarvoor werden ze ook vier keer op rij kampioen”, zegt Van den Nieuwenhof. “Ik vind niet dat je dat aan hem kan toeschrijven. Hij was echt een toegevoegde waarde, maar dat team was heel erg sterk. Juist op momenten dat mensen kritiek begonnen te geven op Romário, prikte hij er weer twee of drie in.

Mohamed Ihattaren
Jelle Kleinen heeft een bijzonder nieuwtje in de uitzending. “Mohamed Ihattaren heeft zijn contract verlengd tot 2022. Ik denk dat het een uitstekende slag is. Een waanzinnig talent. Die binnenboord is gehouden.” Presentator Toet vergelijkt hem met Ibrahim Afellay. Van den Nieuwenhof vindt Ihattaren misschien nog wel verder in zijn ontwikkeling. “Met alle respect, maar toen Afellay debuteerde was het nog een junior. Als je naar Ihattaren kijkt, die dijen en dat lichaam, dan is hij veel volwassener ondanks dat hij een jaar jonger is dan Afellay. Het is een hele complete speler.”

Ook noemt Van den Nieuwenhof de aandacht die PSV legt op de jeugd. “Toon Gerbrands heeft een aantal jaar geleden al gezegd dat ze naar de Barcelona manier willen gaan. Een zelf generend/regulerend systeem van opleiden en doorselecteren van jonge talenten.”

Feyenoord maart 1991
De meest bijzondere wedstrijd van Romário voor PSV is die tegen Feyenoord op 3 maart 1991 vindt Van den Nieuwenhof. “Hij scoorde vier keer maar dat was nog geen eens de reden. Het ging meer over de context. Romário was niet mee geweest op het trainingskamp naar India. Wanneer PSV terugkomt, speelt het tegen FC Groningen. Robson (trainer PSV van 1990 t/m 1992, red.) zette Romário op de bank. Het werd een moeizaam gelijkspel. Na afloop zei Romário dat als hij gespeeld had, PSV gewonnen had. Op het moment dat de verwachtingen minder waren, stond hij er. Daarom is de wedstrijd tegen Feyenoord een goed voorbeeld.”

Het laatste seizoen
“Romário was in zijn laatste seizoen niet op z’n best. Hij was al bezig met een vertrek. En de verhoudingen waren niet al te goed meer. Een voorbeeld daarvan is met Edward Linskens. Ooit noemde Romário hem een paard. Maar goed, toen speelde PSV dat seizoen tegen Ajax en won het met 2-1. Linskens scoorde twee keer. De pers ging massaal op Romário af en die zei dat hij Linskens inderdaad een paard noemde, maar wel het beste paard dat we hebben”, weet Van den Nieuwenhof te vertellen. Hij vervolgt: “Hij had natuurlijk de charme om iedereen voor zich te winnen. En het feit dat iedereen zoveel later alleen maar lovend en positief over hem is, betekent ook dat zijn escapades in het verleden liggen.”

Bekijk ook