Road to the final: 1978

Artikel
Road to the final: 1978

Wat heeft het eerste PSV-doelpunt in de UEFA Cup-campagne uit 1977-1978 gemeen met het eerste doelpunt uit de Europa Cup I-campagne van tien seizoenen later? Het antwoord op die vraag vind je in deze opmaat richting de kwartfinale van de UEFA Cup die PSV in 1978 won.

Een finale over twee wedstrijden, geen groepsduels en deelnemers die de al deccenia niet meer op het hoogste niveau uitkomen, laat staan de klanken van Europese hymnes in de verte kunnen horen. Zelfs de naam stamt uit vervlogen tijden. In weinig lijkt het UEFA Cup-toernooi van 1977-1978 op de huidige UEFA Europa League. Enkel de beker die vorig seizoen door Manchester United werd gewonnen ziet er hetzelfde uit als het zilver dat Willy van de Kuijlen, gehuld in blauw Bastia-shirt, bijna 40 jaar geleden omhoog mocht houden.

De campagne die tot het eerste Europees succes van PSV leidt, begint acht maanden eerder. In Noord-Ierland, tegen Glenavon Football Club. De Noord-Ieren, die tussen 1952 en 1960 driemaal landskampioen worden, maar verder nooit meer het hoogste treetje van de Premier League bezetten, debuteren in het UEFA Cup-toernooi. Een debuut dat in de 10e minuut bekroond wordt met de 1-0. In de problemen komt PSV echter allerminst. Een minuut later trekt Willy van der Kuijlen de stand alweer gelijk, waarna Cees Krijgh de ploeg van Kees Rijvers zelfs op voorsprong zet.

Willy van der Kuijlen voorafgaand aan het uitduel met Glenavon Football Club Willy van der Kuijlen voorafgaand aan het uitduel met Glenavon Football Club

Na een gelijke stand bij rust (2-2) loopt PSV in de tweede helft uit naar een simpele 6-2 zege. De return is een formaliteit, maar ook in Eindhoven komt Glenavon er niet aan te pas: 5-0. In de tweede ronde is PSV de baas over het Poolse Widzew Łódź, dat eveneens debuteert. In het Philips Stadion is een 1-0 zege ruim voldoende na een bijzonder duel in Polen.

‘Te gretig Widzew Łódź loopt in val PSV’, kopt het Eindhovens Dagblad daags na het heenduel in Polen. De gretige thuisploeg komt na een kwartier op voorsprong, maar ziet PSV daarna via treffers van Nick Deacy, en tweemaal Gerrie Deijkers uitlopen tot 1-3. Ryszard Kowenicki brengt de spanning nog eventjes terug totdat Willy van der Kuijlen en de Belg Guy François voor 2-5 zorgen. In de slotfase wordt het nog 3-5, een treffer voor de statistieken.

Na Widzew Łódź wacht PSV een Duits tweeluik, waarvan de tweede – de kwartfinale – bij supporters die de UEFA Cup-winst meemaakten in het geheugen gegrift staat. De eerste, tegen Eintracht Braunschweig is minder spectaculair. Een reguliere 2-0 thuiszege en een 2-1 uitzege ‘op de counter’ zijn voldoende om de kwartfinale te bereiken. Willy van de Kerkhof start in al van bovenstaande wedstrijden in de basis, maar maakt geen van de 17 PSV-treffers. Wel is De Stofzuiger verantwoordelijk voor de assist op Willy van der Kuijlen bij het eerste Europese doelpunt dat seizoen. Tien jaar later is hij eveneens de aangever bij de 1-0 van Hans Gillhaus tegen Galatasaray in PSV’s eerste Europese wedstrijd richting de Europa Cup I-winst.