Ritsu Doan over beslissende fase van seizoen

Ritsu Doan over beslissende fase van seizoen
3 min
PSV1

Ritsu Doan is dit seizoen een belangrijke schakel in het team van PSV. De Japanner beleefde een leerzame tijd bij Arminia Bielefeld, maar voelt zich inmiddels meer dan thuis in Eindhoven. Over zijn stijgende rendement, zijn klik met Mauro Júnior, de band met supporters en het spelen onder druk.

Omschakelen
Doan die dit seizoen uitblinkt in het shirt van PSV. Dat verrast de Japanner zelf misschien nog wel het meest. Waarom? “Ik ging er stiekem vanuit dat ik dit seizoen in de Bundesliga zou spelen”, zegt hij. “Ik moest de knop even omzetten toen ik bij PSV terugkeerde. Ik voelde gelukkig direct het vertrouwen van de technische staf, mijn medespelers en de fans. Met dat in het achterhoofd heb ik deze nieuwe kans gegrepen.”

Vertrouwen
“Het gaat de laatste maanden erg goed. Ik speel veel wedstrijden en mijn rendement stijgt”, vervolgt een zichtbaar opgewekte Doan voor de camera van het PSV-mediateam. “Dat heeft een positieve invloed op mijn zelfvertrouwen. We hebben een hoop goede spelers op mijn positie. Ik focus me alleen op mezelf. Ik ben niet bezig met anderen. Het vertrouwen van de trainer wil ik graag terugbetalen met doelpunten en assists.”

Tandem
Doan vormt de afgelopen maanden regelmatig een sterk duo op de rechterflank met Mauro. “De samenwerking tussen Mauro en mij verloopt goed. We voeren allebei het nodige verdedigende werk uit. Aanvallend combineren we soepel. Het voelt heel fijn om met hem op het veld te staan. We gaan voor elkaar door het vuur.”

Thuis
“Ik voel me goed op mijn plek in Eindhoven”, zegt Doan. “De mensen hier zijn heel aardig. Het contact met de supporters is heel close en dat doet me goed. In Japan zat er een grotere barrière tussen spelers en fans. De supporters leven hier in Eindhoven van dichtbij mee met ons. Het is goed te zien dat zij weer massaal naar de stadions komen. Ze volgen ons in Nederland en in het buitenland. Mede door de mensen voelt Eindhoven als thuis voor mij.”

Druk
Het drukke programma is voor Doan geen hindernis. De Japans international speelt het liefst zoveel mogelijk wedstrijden. “Dat vind ik leuker dan de training”, zegt hij met een knipoog. “De komende weken spelen we veel beslissende wedstrijden. Ik kijk erg uit naar de dubbele ontmoeting met Leicester City. Als we ons niveau halen, kunnen we zeker een gooi doen naar de halve finale. De bekerfinale staat ook met rood omcirkeld in mijn agenda. Ik kan goed omgaan met de druk die dit soort wedstrijden met zich meebrengt.”

wedstrijden
PSV1