Ramzi: ‘Samen moeten we het doen’

Ramzi: ‘Samen moeten we het doen’
3 min

In het seizoen 1998-1999 eindigde Willem II als tweede in de competitie. Adil Ramzi maakte deel uit van het team dat zich daarmee kwalificeerde voor de UEFA Champions League. Later leverden zijn goede prestaties bij de Tilburgers hem een stap naar PSV op. Zaterdag treft de huidige assistent-trainer zijn oude club.

Successeizoen
1999. Het was de laatste keer dat Willem II boven PSV eindigde. Onder leiding van trainer Bobby Robson werd PSV uiteindelijk derde, een plaats onder de Tilburgers. Voor Ramzi was Willem II zijn eerste Nederlandse club. “Dat blijft altijd bijzonder. Niemand had toen nog van me gehoord. Tot dat seizoen”, zegt Ramzi, die vooruitblikt op de wedstrijd van komend weekend. Maar eerst nog even terug. Gedenkwaardig in het successeizoen van Willem II was zijn optreden tegen PSV in Tilburg. Het werd 4-2 en Ramzi scoorde twee keer. “Dat zijn momenten die je niet vergeet. En zeker als je later nog voor deze mooie club speelt.”

Brabantse familiegevoel
“Ik werd goed ontvangen bij Willem II. De warmte die ik daar voelde, was voor mij heel belangrijk om te kunnen presteren”, vertelt Ramzi over zijn eerste periode in Nederland. In 2000 maakte de multifunctionele middenvelder de stap naar PSV, dat in het voorafgaande seizoen kampioen werd. “PSV is een topclub. Het was mijn favoriete club en het was een droom die uitkwam toen ik bij deze club mocht spelen.” Ramzi voelt zich al snel thuis bij PSV. “De warmte, het familiegevoel dat ik nodig had om te presteren voelde ik hier in nog grotere mate.”

Kampioen
In zijn debuutjaar bij PSV werd Ramzi direct kampioen. “Ik heb vier seizoenen bij PSV gespeeld en ben uiteindelijk twee keer kampioen geworden. Dat waren fantastische jaren. Daar doe je het voor.” Over de huidige situatie is de huidige assistent-trainer van PSV duidelijk. “Dit zijn moeilijke tijden, maar ik geloof wel dat we eruit gaan komen. Dit is een test die erbij hoort. Het is onderdeel van een proces dat zich op lange termijn zal uitbetalen.”

Flow
In Tilburg is de situatie precies andersom. De flow van 1998-1999 lijkt Willem II opnieuw te hebben. “Dat seizoen was uniek voor een club als Willem II. We zaten in een flow en daar zit de ploeg nu weer in. Zij hebben een team dat voor elkaar door het vuur gaat. De vechtlust die ik in deze ploeg zie, is vergelijkbaar met het elftal dat wij destijds hadden. Dat is ook de kracht van dit Willem II.”

Met z’n allen
Ramzi is hoopvol over de aankomende editie tussen Willem II en PSV. “We trainen prima. Nu is het de kunst om dat ook tijdens wedstrijden tot uiting te brengen.” Dat moet PSV volgens de voormalig Marokkaans international met z’n allen doen. “Spelers, staf, maar ook supporters maken daar onderdeel van uit. We moeten elkaar helpen om tot resultaat te komen. Uiteindelijk is de club daar de winnaar van. We gaan er zaterdag voor om te zorgen voor een nieuwe fase”, aldus Ramzi.

Adil Ramzi als speler van PSV Adil Ramzi als speler van PSV