PSV-icoon Fons van Wissen overleden

Artikel
PSV-icoon Fons van Wissen overleden

PSV heeft met grote droefenis kennis genomen van het overlijden van groot PSV’er Fons van Wissen. International Van Wissen speelde negen seizoenen voor PSV en behoorde tot het team dat in 1963 kampioen van Nederland werd. Het eerste landskampioenschap in het betaalde voetbal van PSV. Fons van Wissen is 82 jaar geworden. PSV wenst familie, vrienden en bekenden veel sterkte.

Limburgse trots
Fons van Wissen (Margraten 21 maart 1933) is 15 jaar als hij zijn debuut maakt in het eerste elftal van RKVVM, de voetbalclub uit zijn woonplaats Margraten. Van Wissen kan dan nog niet vermoeden dat voor hem een plaats in het betaalde voetbal is weggelegd. Vooral ook omdat hij na de dood van zijn vader mee moet helpen in zijn gezin. De benjamin van de familie wordt niet gespaard en hij levert iedere maand keurig een deel van zijn loon in. Zijn droom is spelen voor MVV, de Limburgse trots. Die club toont in 1948 al voorzichtig interesse in Van Wissen, maar RKVVM wil hem niet laten gaan. De club gaat zelfs zo ver door een verzoek om overschrijving te blokkeren. Van Wissen mag daardoor een jaar lang geen wedstrijden spelen. Hij is er echter niet de persoon naar om er lang over te klagen. Het moedigt hem zelfs aan om nog harder te werken.

Arbeid loont
Het tekent Van Wissen, die nooit te beroerd is om hard te werken. Is het niet op het veld, dan wel in zijn eigen sportzaak in Eindhoven op de Kruisstraat die hij tot op late leeftijd runt. In 1951, als hij eindelijk zijn debuut maakt in het rood-wit van MVV is hij niet meer te houden. Drie doelpunten tijdens zijn eerste duel en een schitterende goal in de derby tegen Fortuna ’54 zorgen ervoor dat Van Wissen wordt opgeroepen voor het Nederlands elftal. Een transfer naar een topclub lonkt. De allround-middenvelder lijkt naar Feyenoord te vertrekken, maar zijn moeder ziet ‘Fonske’ liever niet zo ver van huis gaan. PSV wordt daarom zijn club. Samen met Roel Wiersma en Toon Brusselers zorgt Van Wissen voor de ervaring in een overwegend jong team, een rol die hij met verve vervult. In de legendarische kampioenswedstrijd van 9 juni 1963 tegen Ajax verbijt Van Wissen de pijn van een blessure. Het is niet voor niets, PSV wint met 5-2 en is voor het eerst sinds de invoering van het betaalde voetbal landskampioen.

Fons van Wissen tijdens het 100-jarig jubileum van PSV | Pics United Fons van Wissen tijdens het 100-jarig jubileum van PSV | Pics United

Van Wissen tijdens het eeuwfeest
Tijdens het eeuwfeest van PSV, op 31 augustus 2013, liep Van Wissen als één van de dierbaarste spelers in de historie van PSV het veld op samen met andere clubiconen als René van de Kerkhof en Hans van Breukelen. In totaal speelde Van Wissen 232 wedstrijden voor PSV, waarin hij tot 25 doelpunten kwam. Bovendien speelde hij dertig interlands namens het Nederlands elftal. 

Bekijk ook

REPORTAGE | De ontknoping in Milaan

Video

PSV klaar voor Heracles

Video

SAMENVATTING | Inter O19 - PSV O19

Video