PSV’ers blikken terug: Een week vol energie

PSV’ers blikken terug: Een week vol energie
6 min
PSV1

Na een pittig trainingskamp in Duitsland keerde de selectie van PSV zondagavond huiswaarts. Woensdag start de volgende fase van de voorbereiding met een middagtraining in het Philips Stadion. Voor het zover is blikken we terug op een week bikkelen bij de Oosterburen. De bevindingen van zeven intensieve dagen met betrokkenen Donyell Malen, Nick Viergever, Mohamed Ihattaren en Denzel Dumfries. ‘De trainer weet precies wat hij met ons wil.’

Gretig
Scherp, gretig en positief. Het zijn woorden die uit de mond van zo ongeveer iedere speler klinken als gevraagd wordt naar de gemoedstoestand van de PSV-selectie. Voor Donyell Malen wegen die woorden nog iets zwaarder. Eind december raakte de spits van PSV ernstig geblesseerd. Het seizoen waaraan hij in het bijzonder zo goed aan was begonnen, was plots voorbij. Na een spetterend debuut in Oranje lonkte zelfs een glansrol op het Europees Kampioenschap. Eén verkeerde landing verder leek die droom alweer voorbij. Maar toen: Corona. “Ik heb een aparte tijd achter de rug met mijn blessure en de uitbraak”, beaamt Malen aan de rand van het trainingsveld al vroeg in de week. “Maar nu is het goed. Ik voel me relaxed.”

Voor Malen was de week een Duitsland er een van opnieuw aanhaken bij de groep. Voor wedstrijdminuten was het nog wat te vroeg. Terwijl hij zelf werkte aan de allerlaatste fase van zijn herste, zag hij zijn collega-aanvallers Noni Madueke (3 treffers) en Sam Lammers (2 treffers, 1 assist) uitblinken in de oefenduels tegen SC Verl en KFC Uerdingen. Malen: “Blessures horen nu eenmaal bij het voetbal. Het is wat het is, snap je? Voor mij stopte het voetbal vorig seizoen wat eerder dan voor de andere jongens. In de periode dat het spel stil lag, kon ik doorgaan met revalideren. Als je lang weg bent bij het team, mis je het om erbij te zijn. Plezier maken met de jongens, nieuwe teamgenoten leren kennen. Het maakt het des te leuker om weer op het veld te staan en onderdeel te zijn van de groep.”

Donyell Malen werkt zich in de slag in de rondte in Duitsland Donyell Malen werkt zich in de slag in de rondte in Duitsland

Nieuw elan
Het is een groep met nieuw elan, merkt ook Nick Viergever. “Vaak kijk je een beetje tegen een trainingskamp op, maar nu was het gevoel wel anders”, omschrijft de Zuid-Hollander dat. “Je mag weer partijtjes spelen, met elkaar het veld op en duelleren. Dat hebben we een hele tijd niet kunnen doen. Iedereen heeft heel veel plezier. Er hangt een goede sfeer.”

De verdediger vierde in Duitsland zijn 31e verjaardag en is daarmee de oudste in de selectie. “De oudste ja, haha. Dat voelt wel apart, maar ach het heeft ook wel weer zo z’n charme”, nuanceert Viergever. “Als jonge spelers goed genoeg zijn, zeggen ze toch ook dat leeftijd niet uitmaakt? Je moet gewoon presteren op het veld en in mijn geval je lichaam goed onderhouden.”

“Als je ouder wordt weet je daarnaast steeds beter wat je wel en niet kunt”, vervolgt de verdediger. “Ook hoe je je moet voorbereiden om jezelf op het veld goed te voelen. Ik denk dat ieder elftal dat soort spelers wel nodig heeft. Het is aan mij om de jongere jongens daarmee te helpen. Daarmee kan ik het team ook de juiste kant op sturen.”

Nick Viergever is de meest ervaren speler in de selectie van PSV Nick Viergever is de meest ervaren speler in de selectie van PSV

Systeem
Die kant is de kant van Hoofdcoach Roger Schmidt. Op de trainingen en later ook tijdens de wedstrijden is zijn hand duidelijk zichtbaar. Pressen is het toverwoord in een voor PSV-begrippen nieuw 4-2-2-2 systeem met een hoge intensiteit. “De speelwijze is anders, maar de trainer helpt me vanaf dag één om die te begrijpen. Voor spelers als ik is het een lekkere manier van spelen. Alles moet vooruit. Dat is top”, vertelt Mohamed Ihattaren enthousiast.

De 18-jarige middenvelder is zeker niet de enige die er zo over denkt. “In dit systeem heb je als spits misschien wat meer vrijheid. Het is duidelijk dat we op een bepaalde manier druk willen gaan zetten, maar we zijn nog niet zo ver dat we in de details hebben besproken wie wanneer waar moet lopen. Of het zwaarder is dan ik gewend ben? Als je dit spel goed speelt, maakt het voetballen alleen maar makkelijker”, zegt Malen bijvoorbeeld.

Werkwijze
Viergever: “De trainer is heel overtuigd. Hij weet precies wat hij wil en weet dat ook over te brengen op de groep. Daar is deze week natuurlijk heel belangrijk voor geweest. Van alle trainers die ik heb meegemaakt, heeft Peter Bosz de meeste raakvlakken met hem. Hij observeert, probeert er achter te komen hoe jongens in elkaar zitten, hoe ze reageren op bepaalde zaken en is ontzettend rustig. Ook de visie op het spelletje komt overeen.”

Hoe zou Malen hem omschrijven? “Fanatiek en energiek. Vaak vraagt hij ook hoe het persoonlijk met me gaat en hoe het thuis is. Hij heeft interesse in de persoon en werkt goed samen met de selectie”, aldus de aanvaller. Ihattaren op zijn beurt: “We hebben gesproken over een belangrijke rol die heel goed is voor mijn ontwikkeling. Daar kijk ik naar uit.”

Experimenteren  
In de afsluitende oefenwedstrijd speelt de 18-jarige uitblinker van het afgelopen seizoen als één van de twee controlerende middenvelders. Een nieuwe positie, zoals meer PSV’ers in beide oefenwedstrijden op voor hen ongewone plaatsen in het elftal worden geposteerd. Zo experimenteren Schmidt en zijn staf met Mauro Junior (linksback), Dante Rigo (rechtsback) en Madueke (spits). “Dit zijn ook daar heel nuttige wedstrijden voor”, merkt Denzel Dumfries na afloop van het tweede duel op.

Als vanouds stormde de rechtervleugelverdediger in beide duels over de flank. “Met twee wedstrijden in korte tijd merk je als speler dat je in de vermoeidheid komt. Daardoor moet je jezelf over een bepaald punt heen zetten. Dat vergt discipline”, analyseert de aanvoerder van vorig seizoen. “Bovendien is het fijn om de arbeid die we in de trainingen gestopt hebben, in de wedstrijden terug te zien. Om even te ervaren hoe een nieuwe speelstijl echt is.” En die ervaring is goed, meent Dumfries. “Iedereen is gretig, bereid om hard te werken en zit vol energie.”

De speelstijl van Hoofdcoach Schmidt ligt Ihattaren naar eigen zeggen wel De speelstijl van Hoofdcoach Schmidt ligt Ihattaren naar eigen zeggen wel