PSV wil donkere wolken boven Kuip verdrijven

Artikel
PSV wil donkere wolken boven Kuip verdrijven

Met geen stadion heeft PSV een slechtere relatie als de Rotterdamse Kuip. Een jaar geleden won de ploeg van Phillip Cocu voor het eerst in vijf seizoenen van Feyenoord in de Kuip, maar sinds het seizoen 1980-1981 won PSV niet twee opeenvolgende uitduels bij Feyenoord. Zondag moet PSV met de donkere wolken boven de Kuip zien af te rekenen om de titelrace op zijn kop te kunnen zetten.

Slecht track-record in Rotterdam
Er is geen team in de Eredivisie dat vaker van PSV won dan Feyenoord (49 keer), geen stadion buiten het Philips Stadion waarin een PSV’er vaker rood kreeg dan de Kuip (7 keer) en geen grasveld waarop PSV procentueel gezien zo weinig won als dat gelegen in Rotterdam-Zuid (11 van de 60 keer). Wie statistieken uit het verleden hoog in het vaandeel heeft staan, kan op voorhand concluderen dat PSV op carnavalszondag voor een vreselijk lastig karwei komt te staan. En dat in een wedstrijd die de ploeg van Cocu moet winnen om de inhaalrace op Feyenoord – het verschil tussen beide ploegen bedraagt 8 punten – definitief in te zetten. Er gloort echter ook hoop.

Vorig seizoen won PSV met 2-0 in Rotterdam. De Jong en Van Ginkel scoorden niet, Moreno en Narsingh wel Vorig seizoen won PSV met 2-0 in Rotterdam. De Jong en Van Ginkel scoorden niet, Moreno en Narsingh wel

Vorm stijgende
Feyenoord, dat net als PSV de afgelopen 6 duels winnend afsloot, wist nog nooit zijn eerste 7 eredivisiewedstrijden van een kalenderjaar te winnen. Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuyt verloor 12 van zijn 18 ontmoetingen met PSV en PSV zelf is onder leiding van Cocu al 24 eredivisiewedstrijden buiten Eindhoven zonder verlies. PSV’s vorm is bovendien stijgende. In de laatste 5 duels scoorde het 16 keer. Dat is even vaak als de 12 wedstrijden daarvoor.

Komst Van Ginkel goed voor De Jong 
Die stijgende vorm kan niet los worden gezien van de komst van Marco van Ginkel. De middenvelder is sinds zijn komst goed voor 4 doelpunten en 2 assists en met hem op het veld bloeit ook Luuk de Jong weer op. De aanvoerder, die voor de winterstop af en toe worstelde met zijn vorm, staat in 2017 op 3 goals en 3 assists. Afgelopen zaterdag maakte hij zijn 100e competitietreffer in zijn carrière. Broer Siem scoorde dit kalenderjaar nog niet, maar mag Feyenoord als één van zijn favoriete tegenstanders bestempelen. In 11 duels scoorde hij liefst 7 goals tegen de Rotterdammers en verloor hij slechts eenmaal.