PSV verloor sinds 1968 niet van Go Ahead

PSV verloor sinds 1968 niet van Go Ahead
2 min

Er was nog nooit iemand op de maan geweest, Luc Nilis was net aan jaar oud en kindsterretje Heintje stond op nummer 1 in de hitlijsten met de Duitse schlager ‘Heidschi Bumbeidschi’. De laatste keer dat Go Ahead Eagles erin slaagde PSV te verslaan dateert van 3 november 1968. Ruim 48 jaar geleden zorgde Gerrit Niehaus voor het enige doelpunt.

Ongeslagen in 24 thuiswedstrijden
In totaal verloor PSV viermaal van Go Ahead Eagles. Dat waren allemaal wedstrijden in de jaren 60. PSV is ongeslagen in zijn laatste 24 thuiswedstrijden tegen de Deventernaren en won zijn laatste 12 sinds een 1-1 gelijkspel in 1981. In uitwedstrijden is de reeks iets minder lang: in 1995 werd het nog 1-1 aan de Vetkampstraat.

10-0
Ook is Go Ahead Eagles één van de drie clubs waarvan PSV ooit met liefst 10-0 van wist te winnen. Dat gebeurde in 1973. Willy van der Kuijlen, die deze week zijn 70e verjaardag vierde, scoorde vier keer in die wedstrijd. De andere twee 10-0 winsten in de Eredivisie waren tegen FC Volendam (in 1998) en Feyenoord (in 2010).

Niet efficiënt in afwerking
Opvallend: Go Ahead Eagles scoorde tot nu toe dit seizoen uit acht procent van zijn schoten. PSV scoorde weliswaar acht doelpunten meer, maar had daar ook veel meer schoten voor nodig, waardoor het percentage van de ploeg van Phillip Cocu eveneens acht procent bedraagt. Om die efficiëntie te verhogen zou het misschien verstandig zijn als PSV wat extra op strafschoppen heeft geoefend deze week. Go Ahead Eagles kreeg dit seizoen namelijk al vijf penalty’s tegen. Dat is meer dan iedere andere eredivisieclub.