PSV verliest en strandt in Champions League

Ondanks een aantal grote kansen en de 3-2 voorsprong uit het eerste duel is PSV er niet in geslaagd FC Basel van zich af te houden. De Zwitsers versperren PSV in Q2 de weg richting de UEFA Champions League.

Evenals tegen Ajax kent PSV een beroerde start. Na een minuut of acht is het voordeel van de voorsprong verdampt als een vrije trap van Cömert er via de onderkant van de lat invliegt.

PSV móét daardoor op zoek naar één of meerdere doelpunten, maar ziet dat Basel na de openingstreffer nauwelijks gas terug neemt. Zoet voorkomt al snel erger.

De doelman ziet zijn ploeggenoten maar niet in de wedstrijd komen tot plots Bruma zijn klasse etaleert. Een krachtige kopbal laat keeper Omlin volstrekt kansloos. Het broodnodige doelpunt is er.

Dat PSV die treffer nodig had, blijkt ook op het veld. De ploeg heeft ineens een overwicht en krijgt grote kansen via Viergever en Malen. Zij krijgen een kolkend St. Jakob-Park echter niet stil.

Het kabaal, gebikkel en geschreeuw neemt na rust geenszins af. Binnen enkele minuten raakt Bergwijn de paal en voorkomt Viergever aan de overzijde ternauwernood een achterstand.

Het spel blijft op en neer golven. Zo krijgt Van Wolfswinkel een enorme kans en daarna is het weer Bergwijn die één-op-één verschijnt. Maar waar Stevies tweede poging geen goal oplevert is die van Van Wolfswinkel wel raak: 2-1.

Die domper komt PSV niet meer te boven. Vechtend tegen de tijd gaat de ploeg ten onder. De derde kwalificatieronde van de Europa League is Europees PSV’s volgende halte.