PSV steunt initiatieven rond coming out dag

PSV steunt initiatieven rond coming out dag
2 min

PSV komt samen met de Nederlandse voetbalwereld vanaf vandaag (11 oktober), de internationale Coming Out Dag, met een gezamenlijk statement om lhbti-acceptatie in het voetbal te bevorderen. Van 11 tot en met 20 oktober vindt de gezamenlijke actie plaats in het Nederlandse clubvoetbal.

Regenboogvlag
Evenals op vele overheidsgebouwen is bij PSV deze vrijdag de regenboogvlag gehesen. In de vlaggenmasten bij het Philips Stadion wappert de gehele dag de vlag, die symbool staat voor acceptatie van de lhtb-community. Daarnaast dragen, net als de afgelopen twee jaar, de aanvoerders van alle PSV-teams speciale regenboogbanden. Dit gebeurt in het speelweekend van 11 en 13 oktober in de Eredivisie Vrouwen en 18 t/m 20 oktober in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en het amateurvoetbal.

Acceptatie
Lgbt (in het Nederlands lhbt) is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian (lesbisch), gay (homoseksueel), bisexual (biseksueel) en transgender. Het gezamenlijke statement voor lhbti-acceptatie in het voetbal is een initiatief van spelersvakbond VVCS en de John Blankenstein Foundation. Dit jaar zijn ook de Eredivisie (ECV), Keuken Kampioen Divisie (CED), Coaches Betaald Voetbal (CBV), de KNVB-scheidsrechters en FOX Sports volledig aangehaakt bij de actie.

Wat doet PSV doorgaans?
Op coming out day staat lhtb-acceptatie in de spotlights. “Voor PSV is een omgeving waarin acceptatie van eenieder ongeacht afkomst, geslacht of (seksuele) voorkeur een standaard”, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands. “PSV is er voor iedereen. Dat willen we met het hijsen van de regenboogvlag vandaag benadrukken.” De club werkt daarnaast met vele stichtingen samen om datzelfde beeld dagelijks uit te dragen. De John Blankenstein Foundation is er daar één van.

Deze stichting stelt zich ten doel om de sociale acceptatie van homo's en lesbiennes in de top- en breedtesport te bevorderen.  “Voetbal is voor iedereen en bij PSV is iedereen welkom. Uitsluiting van homo’s is niet meer van deze tijd. De teamprestatie en de band met elkaar, daar gaat het om. Dat is waar PSV en de John Blankenstein Foundation samen aan werken”, zegt Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation. Samen verzorgen PSV en de stichting onder meer workshops voor jeugdspelers en jeugdtrainer gericht op dit thema.