PSV slaat toe na rust en wint Johan Cruijff Schaal: 0-2

Artikel
PSV slaat toe na rust en wint Johan Cruijff Schaal: 0-2

In de officiële opening van het seizoen 2008-2009 heeft PSV zaterdagavond in Amsterdam de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Door doelpunten van Danko Lazovic en Dirk Marcellis werd tegenstander Feyenoord met 0-2 verslagen. Die uitslag was verdiend; belangrijker was de goede indruk die het team van Huub Stevens achterliet.

In de officiële opening van het seizoen 2008-2009 heeft PSV zaterdagavond in Amsterdam de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Door doelpunten van Danko Lazovic en Dirk Marcellis werd tegenstander Feyenoord met 0-2 verslagen. Die uitslag was verdiend; belangrijker was de goede indruk die het team van Huub Stevens achterliet.

Nordin Amrabat naar het gras gewerkt door Denny Landzaat. Nordin Amrabat naar het gras gewerkt door Denny Landzaat.

Positieve ontwikkeling

Voor PSV is het alweer de zevende Johan Cruijff Schaal die in het Philips Stadion aan de muur gemonteerd gaat worden (in dertien edities), maar veel belangrijker is de verdere positieve ontwikkeling die het team liet zien. Dirk Marcellis stroomde moeiteloos in en zag zijn goede spel beloond met een goal, er waren sterke optredens van met name Amrabat, Méndez en Afellay, de organisatie stond goed en onder meer Maza en Pieters vielen in waarmee zij hun officiële debuut hebben gemaakt in het shirt van PSV. En dan had hoofdcoach Huub Stevens nog spelers als Bakkal, Koevermans en Culina achter de hand. Hij noemde het duel vooraf ‘de laatste wedstrijd van de voorbereiding met ook een prijs’ en dat was precies wat het was. PSV had met name na rust weinig moeite met het gemankeerde Feyenoord, dat door een blessuregolf geveld was. De Rotterdammers maakten echter wel een magere indruk in de Amsterdam Arena. Overigens werd de Johan Cruijff Schaal uitgereikt door oud-PSV’er Hans van Breukelen.

Edison Méndez speelde een ijzersterke wedstrijd en was overal op het veld. Edison Méndez speelde een ijzersterke wedstrijd en was overal op het veld.

Verloop eerste helft

PSV begon met Olympiër Marcellis in de basis; terwijl ook Stijn Wuytens vanaf de aftrap in het veld stond. De jonge Belg heeft een goede voorbereiding en werd geposteerd naast Simons. PSV speelde 4-2-3-1 met Amrabat, Afellay en Méndez achter spits Lazovic. Na een klein kwartier aftasten kwam er dreiging van PSV, via twee keer een schot van Méndez en een poging van Simons. Over links was het telkens Amrabat die het duel opzocht en een doorbraak trachtte te forceren, waarbij vooral korte combinaties met Afellay voor gevaar zorgden. Duidelijk was dat PSV het spel moest maken en Feyenoord loerde op een counter. Overigens viel het niet mee op het matige veld van de Arena, geregeld gleden er spelers weg. Het eerste gevaar van Feyenoord kwam na een half uur, maar een voorzet van Biseswar werd onschadelijk gemaakt. In het restant van de eerste helft bleef PSV initiatief houden en was er nog een handvol kleine mogelijkheden.

Danko Lazovic, met speen in de mond, viert de 0-1 met Afellay. Danko Lazovic, met speen in de mond, viert de 0-1 met Afellay.

Na rust goals Lazovic en Marcellis

In de lijn van de eerste helft drukte PSV het overwicht na rust verder door in doelpunten. De bal bleef aanzienlijk langer in de ploeg en eerst waren er nog kansen voor Afellay (paal) en Amrabat, daarna viel de openingstreffer. Amrabat vond de opening, de voorzet van Zonneveld werd geraakt en Lazovic kopte vrijstaand binnen, 0-1. Tien minuten later was het weer raak: een hoekschop van Zonneveld werd door Marcellis hard binnengekopt, 0-2. PSV bleef de bovenliggende partij en kreeg ook nog een mogelijkheid voor Méndez; Feyenoord zette er een kans van invaller Schet tegenover. Isaksson verrichte een goede redding. Een kwartier voor tijd maakte Maza zijn opwachting (voor Salcido) en stond intussen ook al Pieters in het veld voor Zonneveld. In de slotfase mocht ook Dzsudzsák nog invallen; hij verving Lazovic. De Hongaar gaf een prima voorzet op Amrabat, maar de aanvaller raakte de bal op zijn hak en miste zo een eigenlijk niet te missen kans. Het was hem gegund, maar deed niets af aan zijn goede wedstrijd. Over één week begint PSV aan de competitie met de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Bekijk ook