PSV - PEC Zwolle in feiten en cijfers

PSV - PEC Zwolle in feiten en cijfers
3 min

PSV neemt het vrijdagavond om 20.00 uur op tegen PEC Zwolle. “Als we deze winnen, zijn we er bijna”, zei hoofdcoach Phillip Cocu over deze wedstrijd op de persconferentie donderdag. Mocht PSV winnen en verliest Ajax zaterdagavond van Heracles Almelo, dan is PSV kampioen. Maar eerst dus zelf winnen van PEC Zwolle, wat PSV al twee thuiswedstrijden op rij niet is gelukt.

Nederlaag in Zwolle
Eerder dit seizoen ging PSV op bezoek in Zwolle, maar daar pakte PSV niet het resultaat dat het voor ogen had. Hoewel Luuk de Jong zijn ploeg nog wel op voorsprong zette via een benutte strafschop, ging PEC er daarna overheen. Jesper Drost maakte de gelijkmaker, Joost Broerse zette Zwolle met een vrije trap op 2-1 en Ben Rienstra scoorde uiteindelijk de derde. Het was de eerste nederlaag van PSV dit seizoen. Afgelopen seizoen won PSV wel in Zwolle, het werd toen 1-2.

Teleurstellend gelijkspel
Vorig seizoen kwam PSV in het eigen Philips Stadion niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Jeffrey Bruma trof al na drie minuten doel, maar nog geen kwartier later had Fred Benson, momenteel niet meer voor Zwolle spelend, de 1-1 al tegen de touwen geschoten. Diezelfde Benson kreeg in de slotfase van het duel zijn tweede gele kaart en kon dus vertrekken. Ook het jaar daarvoor kwam PSV niet tot winnen in het thuisduel met PEC Zwolle: 1-3.

Opnieuw bekerfinalist
De supporters van PEC Zwolle werden deze week opnieuw blij verrast door hun ploeg, die zich voor het tweede jaar op rij plaatste voor de finale van de KNVB beker. In de halve finale werd afgerekend met FC Twente. Na negentig minuten spelen stond het 1-1, de strafschoppen werden door Zwolle beter genomen. PEC zit duidelijk in een opwaartse spiraal, want het pakte in de Eredivisie zeven punten uit de laatste vier duels. Afgelopen weekeinde ging het thuis met 1-0 nipt voorbij Willem II, een paar weken eerder won de club nog met 6-1 van SC Cambuur.

Vorig seizoen eindigde het duel in Eindhoven in een 1-1 gelijkspel | © Pics United Vorig seizoen eindigde het duel in Eindhoven in een 1-1 gelijkspel | © Pics United

Honderdste treffer PSV
Na de interlandbreak pakte PSV vorig weekeinde de draad weer op bij FC Twente. Door doelpunten van De Jong, Bruma, Georginio Wijnaldum en twee keer Memphis boekte PSV een zeer overtuigende 0-5 overwinning in Enschede. De 0-4 van Memphis was bovendien de honderdste treffer van PSV dit seizoen in alle competities. Daarvoor had PSV slechts 44 wedstrijden nodig, een gemiddelde van ruim twee goals per duel. PSV won tot nu toe 32 keer, speelde drie keer gelijk en verloor negen keer.