PSV O15 tweede op Riga Cup

5 min

PSV O15 vertrok op donderdag 31 januari voor een vierdaagse trip naar Riga. Daar speelde de ploeg een groot indoor veldtoernooi waar het enkele spraakmakende tegenstanders als Manchester City en FC Zenit kon treffen. Op een sterk toernooi wist PSV net niet het toernooi te winnen.

Met grote vertraging kwam de O15 in de avond aan op Riga Airport. Eenmaal aangekomen bij het hotel lag er een goed verzorgde pasta-maaltijd te wachten voor het team. Ondanks de vermoeiende reisdag, maakt iedereen zich die avond op voor de eerste wedstrijddag. De spelers vertrokken naar hun kamer, de trainers maakten hun wedstrijdplannen concreet, fysio Ruud Huijbregts zorgde voor het behandelen van enkele lichte pijntjes en teammanager Björn de Beer maakte de planning voor dag 1 op de Riga Cup.

Matchday 1: beloning voor sterke start
Op de vroege vrijdagochtend maakte iedereen zich op voor de eerste wedstrijd van het toernooi. Na een goed ontbijt vertrok de bus omstreeks 9.00 uur richting het Olympic Sports Center in Riga. PSV O15 opende het toernooi met een overtuigende 2-0 zege tegen FC Honka. Dit tot tevredenheid van trainers Edwin de Wijs en Anthony Lurling. Nadat ook het fysiek sterke TJK Legion uit Talinn werd verslagen (4-0) kon men spreken van een geslaagde openingsdag.

De spelers werden diezelfde avond nog beloond en mochten bij terugkomst in het hotel gaan zwemmen of een potje FIFA spelen op de door hen meegenomen spelcomputer.

Na deze ontspannende activiteit stond een groepswandeling op de planning naar het nabijgelegen winkelcentrum, waar het avondeten werd genuttigd. Bij terugkomst in het hotel was de avond vrij en zo kon eenieder zich op zijn manier voorbereiden op de tweede wedstrijddag.

Trainers Edwin de Wijs en Anthony Lurling motiveren PSV O15 Trainers Edwin de Wijs en Anthony Lurling motiveren PSV O15

Matchday 2: op naar de halve finale
Anders dan op de eerste dag speelde de O15 op zaterdag de wedstrijden in de middag en in de avond. In de ochtend werd er onder leiding van Hanneke Paauw hard gewerkt aan school. Na de studieochtend ging de focus in de middag op de eerstvolgende wedstrijd. Het Noorse NF Academy West was de tegenstander. PSV O15 ging door waar het de eerste dag mee was geëindigd; het overklaste de Noren met maar liefst 9-0. Hét hoogtepunt van de wedstrijd was een werkelijk schitterende omhaal van Jason van Duiven. Het is dat er geen prijs voor het mooiste doelpunt van het toernooi was, anders had hij deze zeker gekregen.

Als slot van de dag stond de kraker tegen Riga National Team op het programma. Beide teams behaalden tot nu toe de maximale score, enkel had PSV een beter doelsaldo. Verliezen mocht het dus absoluut niet om een plek bij de halve finale te bemachtigen. Dat deed de ploeg dan ook niet. Ook Riga National Team (winnaar van editie 2018) werd met 3-0 aan de kant gezet en zo was PSV O15 overtuigend de poulewinnaar. Met een doelsaldo van achttien doelpunten voor en nul tegen bleken ze dus onverslaanbaar en konden ze op naar de halve finale op zondag.

Matchday 3: Finals
De dag van de waarheid! PSV O15 maakte zich op voor de grote finaledag van de Riga Cup. Zou het na de tweede plek van vorig seizoen nu wel lukken om de beker mee naar Eindhoven te nemen? In de halve finale was Skonto Academy de tegenstander. De thuisploeg (afkomstig uit Riga) plaatste zich net als PSV overtuigend voor de finaledag. Tegen de fysiek sterke Letten speelde de O15 geduldig en probeerde het door goed samenspel dat ene gaatje in de defensie te vinden. Dat lukte vier minuten voor tijd toen Luc Netten de bal uit een corner tegen het net kopte. Daar bleef het ook bij en zo plaatste de ploeg zich voor de finale.

Daar stuitte PSV O15 op FC Zenit. De Russen wonnen hun halve finale met 2-1 van Manchester City. In een gelijkwaardige finale ontbrak het bij PSV aan iets waar het juist het hele toernooi sterk in was geweest; de creativiteit en overtuiging en daar profiteerde de Russen van. Het enige tegendoelpunt van het toernooi, was ook meteen het pijnlijkst. FC Zenit won de finale met 1-0 van PSV O15 en zo werd de ploeg voor het tweede jaar op rij tweede op de Riga Cup. Een mooie opsteker was de uitverkiezing van Shijon Martina. Hij werd uitgeroepen tot middenvelder van het toernooi.

PSV O15 kende een goede, leerzame trip. Een onder andere omstandigheden en het heeft het team weer een stapje verder gebracht. Als kers op de taart zagen de spelers Cody Gakpo, een groeibriljant uit de eigen opleiding, scoren tegen Fortuna Sittard. Iets waar een ieder van het team op hoopt ooit te kunnen bereiken.

Shijon Martina werd uitgeroepen tot middenvelder van de Riga Cup Shijon Martina werd uitgeroepen tot middenvelder van de Riga Cup