PSV legt druk bij Ajax na 2-0 zege op Vitesse

PSV is voor minstens een dag weer koploper van de Eredivisie. Door een vroeg doelpunt van Davy Pröpper en een benutte strafschop van Luuk de Jong hield de ploeg van trainer Phillip Cocu de buit in eigen huis. De voorsprong op concurrent Ajax bedraagt nu drie punten, al kunnen de Amsterdammers woensdag bij winst op sc Heerenveen weer aan kop komen.

Pröpper neemt PSV bij de hand
Nadat Vitesse via Oliinyk de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg, nam PSV het duel stevig in handen. De ploeg van Cocu drukte Vitesse met vlijmscherpe aanvallen in de openingsfase ver terug, wat onder meer resulteerde in een terecht afgekeurde treffer van Bruma. Een (geldig) doelpunt van PSV kon niet uitblijven en in de 12e minuut was het dan ook raak. Uitblinker Pröpper bezorgde de ploeg de zo gewenste vroege voorsprong door de bal met links in de verre hoek te krullen: 1-0. Enkele minuten later prikte Narsingh daar bijna een tweede treffer bij, ware het niet dat doelman Room attent keerde. Ondanks dat PSV bleef jagen op een treffer, waren de kansen daarna schaars. Zo op het halfuur had scheidsrechter Vink de bal op de stip kunnen leggen toen Room De Jong in de zestien naar beneden werkte, maar hij besloot geen gehoor aan het schreeuwende Philips Stadion te geven.

De Jong weer trefzeker van elf meter
Omdat het doelsaldo in de titelrace weleens bepalend kan zijn, moest PSV ook na rust op jacht naar treffers. Daar kreeg het ook kansen voor via onder meer Pröpper en Narsingh, maar de ploeg moest ook voor eigen doel op blijven letten. Vitesse stichtte namelijk geregeld gevaar en zo ontwikkelde zich na rust een echt voetbalgevecht, waarin ook het publiek zich liet gelden. De twaalfde man bleef PSV steunen en zag die instelling in de 72e minuut de 2-0 opleveren. De pas net ingevallen Lestienne werd door Diks in de zestien naar beneden getrokken, waarna Vink de bal op de stip legde. Evenals tegen Willem II eiste De Jong de bal op en opnieuw schoot hij hard raak. In de slotfase liet PSV het vervolgens na om de score verder op te voeren. De Jong, Narsingh en Lestienne kregen flinke kansen, maar misten geluk in de afronding. Grootste tegenvaller was echter de gele kaart voor Pröpper. De middenvelder is er over twee weken niet bij tegen SC Cambuur.