PSV kan zondag verder jagen op uniek record

PSV kan zondag verder jagen op uniek record
3 min
PSV1

Wekelijks zoekt Gracenote alles uit over de wedstrijden die PSV speelt. Deze zondag gaat de ploeg van Roger Schmidt op bezoek bij VVV-Venlo. Bij een goed resultaat komt PSV dichterbij een uniek record in de Eredivisie.

Onderling resultaat
PSV is in de laatste 34 Eredivisie-wedstrijden met VVV-Venlo ongeslagen (W28-G6-V0), met een doelsaldo van 99-20. Het jaagt daarmee op een uniek record, want alleen Ajax bleef ooit langer ongeslagen tegen dezelfde tegenstander: veertig wedstrijden tegen N.E.C. Nijmegen. Eerder dit seizoen won PSV thuis met 4-1 na goals van Philipp Max, Olivier Boscagli, Cody Gakpo en Adrian Fein. Vorig seizoen werd er uit in Venlo met 1-1 gelijkgespeeld. Toen kon Dumfries in de 92e minuut nog een punt redden.

Doelpunten
PSV is het team waar dit Eredivisie-seizoen het hoogste aantal goals werd gemaakt door invallers: zestien. Dat is met nog zes wedstrijden te gaan al bijna net zoveel als het record van deze eeuw. In 2010-2011 werden er bij AZ zeventien goals gescoord door wisselspelers. PSV is ook het team dat, samen met Ajax, het hoogste aantal doelpunten maakte na de 75e minuut (18). VVV-Venlo is juist het team dat in die periode de meeste tegentreffers moest incasseren (19).

 Doelpuntenmakers
Mocht Eran Zahavi zondag scoren, dan is het voor het eerst dat twee PSVā€™ers in de dubbele cijfers staan sinds 2018-2019. VVV-Venlo heeft vooralsnog de topscorer van de Eredivisie in huis. Giorgios Giakoumakis maakte er tot dusver 24, maar de Griek was nog nooit trefzeker tegen de traditionele top drie. Als VVV-Venlo dit seizoen degradeert dan is dat de eerste keer dat een degradant de topscorer van de competitie levert.

 Uitwedstrijden
PSV leed dit seizoen vaak verliespunten in uitwedstrijden: acht van de veertien keer werd er niet gewonnen. De laatste keer dat PSV in meer dan acht uitduels punten liet liggen was in 2013-2014, toen gebeurde dat in tien wedstrijden. In vijf van de zes wedstrijden die wel werden gewonnen op vreemde bodem, was de opponent er een uit het rechterrijtje.

 Schmidt versus Luhukay
Het is niet de eerste keer dat beide coaches elkaar ontmoeten. In het seizoen 2014-2015 won het Bayer Leverkussen van Roger Schmidt zowel thuis (4-2) als uit (0-1) van het Hertha BSC van Jos Luhukay. Luhukay is sinds vorige maand de coach van de Limburgse voetbalclub.