PSV in gesprek met 5 slachtoffers van misbruik

PSV in gesprek met 5 slachtoffers van misbruik
3 min

De Volkskrant publiceert vandaag opnieuw een artikel over seksueel misbruik in de opleiding van PSV. Na het verhaal van 6 mei jl., waarin een voormalig jeugdspeler van PSV vertelde in de jaren 60 te zijn misbruikt, hebben nog vier andere personen de meldpunten van de krant en PSV gebruikt. De recent gemelde gebeurtenissen speelden zich af in de jaren 70, 80 en de vroege jaren 90. Geen van de vermeende daders is nog actief bij PSV. De vertrouwenspersonen van PSV zijn inmiddels met alle slachtoffers in gesprek.

Veilige omgeving
Algemeen directeur Toon Gerbrands betreurt het leed dat is aangericht. “Zoals ik begin mei al aangaf; dit is vooral verschrikkelijk voor de slachtoffers. Hen is een verschrikkelijk iets aangedaan”, zegt Gerbrands, die zelf met twee slachtoffers sprak. PSV heeft er bewust voor gekozen om de slachtoffers niet door te verwijzen, maar hen een luisterend oor te bieden. “We wilden een veilige omgeving creëren, waarin mensen vrijuit over hun trauma konden spreken. Dat is gelukt en ook De Volkskrant is daar in geslaagd. Ik vind dat ontzettend belangrijk. Deze slachtoffers hebben over een enorme drempel moeten stappen en verdienen het om serieus te worden genomen. In het vervolgtraject bieden we ze specialistische hulp aan.”

Bespreekbaar maken
De nare affaire heeft ervoor gezorgd dat het onderwerp seksuele intimidatie en misbruik op de agenda is geplaatst en dat is volgens Gerbrands een belangrijke ontwikkeling. “Naast het feit dat slachtoffers dit als een kans zien om een eerste of volgende stap in de verwerking te zetten, zorgt het ook voor een bepaalde alertheid binnen sportclubs. Wij bij PSV hebben allerlei formele en informele maatregelen genomen, maar omdat wij ook leren van de verhalen van de slachtoffers, ontstaat er een nieuw bewustzijn. Hoe vervelend het ook klinkt in deze affaire, dat is positief. Je kunt zoiets namelijk nooit helemaal uitsluiten en daarom moet je het bespreekbaar maken.”

Meldpunt blijft open
PSV wil benadrukken dat het nooit te laat is om een nare ervaring te melden en heeft daarom besloten het meldpunt melding@psv.nl voorlopig open te houden. De clubleiding benadrukt dat berichten direct bij de vertrouwenspersonen van PSV terecht komen en niet elders in de organisatie.