PSV gebruikt DashTag voor fun en ontwikkeling

Artikel
PSV gebruikt DashTag voor fun en ontwikkeling

PSV heeft deze zomer een overeenkomst gesloten met DashTag, een jong Nederlands bedrijf dat sport data voor voetballers toegankelijk maakt. DashTag heeft een draagbare sensor, de Dash, ontwikkeld, die de prestaties van de spelers meet en direct weergeeft.

Ontwikkeling
PSV is nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze sensor en stelt het FieldLab en de ervaren staf ter beschikking om het product te optimaliseren. PSV heeft daarnaast de intentie uitgesproken de jonge spelers van PSV FUNdament te voorzien van de Dash. Eerst wordt deze in gebruik genomen bij de FUNdament-spelers op De Herdgang en vervolgens bij de spelers van de samenwerkingsclubs van FUNdament.

Innovatie
PSV is een van de voorlopers in innovatie en technologie in de sport, en wil daar vanaf een vroeg stadium een bijdrage aan leveren. Uiteraard om de prestaties van het eerste team te verbeteren, maar met name ook om de jeugd te stimuleren en plezier te hebben in het spel. “Wij zien veel verschillende initiatieven en technologieën, maar wat betreft sportdata blijft dat vooral op de professionele clubs gericht”, aldus Luc van Agt. “De toegankelijkheid en de user-interface waarop DashTag de sport data genereert en presenteert hebben wij nog niet eerder gezien. En onze jongste jeugdspelers van FUNdament vinden het fantastisch dat zij zich ineens kunnen vergelijken met anderen.” Martin de Laat, coach van FUNdament Eindhoven onder 9 jaar, vult aan: “Nadat de spelers hun scores hadden gezien, renden ze direct naar hun ouders om te vertellen wat ze hadden gepresteerd.”

DashTag
De Dash is een cruciaal onderdeel van het online platform, waarbij de speler toegang krijgt tot zijn eigen individuele gegevens en statistieken die zij kennen van TV of of games zoals FiFa16. Hiermee kunnen zij zich nu voor het eerst direct vergelijken met hun helden, vrienden of zichtzelf. Iedere speler heeft direct inzicht in gemaakte sprints, afgelegde afstand, aantal balcontacten en schotkracht. Het gebruik ervan leidt tot meer plezier, wat leidt tot een hogere en langere sport deelname.

PSV FUNdament
Vernieuwd zijn op het gebied van opleiden is een van de kernwaarden van het FUNdament-programma. Dit initiatief van PSV kent drie speerpunten: techniek (alle basistechnieken en pre-tactische elementen van het spelidee van PSV beheersen), opvoeding (ontwikkeling van de juiste mentaliteit, zoals doorzettingsvermogen, zelfkennis en zelfdiscipline) en plezier (plezier beleven aan het spelen van voetbal en aan het beter worden als voetballer). Er wordt effectief getraind en gespeeld en de persoonlijke groei van de kinderen staat centraal. Door de manier van trainen en coachen moeten de kinderen op de eerste plaats plezier beleven aan voetbal en daarnaast gaan beseffen dat hard werken een voorwaarde is om veel te bereiken. De spelers spelen om te winnen, maar het resultaat van de wedstrijd is minder relevant. De spelprincipes staan centraal, want daar hebben we spelers invloed op. Kinderen worden bovendien uitgedaagd om zelf mee te denken over eigen leerdoelen. Daardoor blijft de intrinsieke motivatie aanwezig.

Geïnteresseerde spelers tussen de 13 en 24 jaar die in een vroeg stadium betrokken willen zijn bij de ontwikkeling van DashTag en teams die het in hun jeugdopleiding willen toepassen kunnen zich aanmelden bij www.getdashtag.com.