PSV Foundation zet in op nieuwe initiatieven

PSV Foundation zet in op nieuwe initiatieven
4 min

PSV Foundation start vanaf 1 juli met vijf nieuwe programma’s, waaronder elektrisch rolstoelvoetbal en een (sport)programma voor mensen met dementie. Daarnaast opent PSV Foundation een nieuwe trainingslocatie in gemeente Meierijstad. De stichting van PSV levert door middel van verschillende programma’s en activiteiten een positieve bijdrage aan de hedendaagse maatschappij in de regio Eindhoven en is constant in ontwikkeling. Lees hieronder meer over de nieuwe initiatieven.

Tikkie terug
Met het programma Tikkie Terug wil PSV Foundation een bijdrage leveren aan de acceptatie en integratie voor mensen met dementie. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Alzheimer Nederland, Vitalis WoonZorg Groep, TU Eindhoven en Fontys Hogescholen. De missie van Tikkie Terug is mensen met dementie zo lang mogelijk deel te laten nemen aan de maatschappij binnen zijn of haar eigen mogelijkheden.

Het programma bestaat uit meerdere sub-programma’s, die gericht zijn op het ophalen van herinneringen middels bijvoorbeeld video- en audiofragmenten, bewegen en het laten (her)beleven van geluksmomenten. Daarnaast werkt PSV aan een dementievriendelijk Philips Stadion. De officiële kick-off van Tikkie Terug vindt plaats op 1 juli om 12.30 uur in het Philips Stadion.

Passend voetbal
Onder de verzamelnaam ‘passend voetbal’ zijn verschillende vormen van aangepast voetbal gecreëerd zodat mensen met een beperking toch hun sport kunnen beoefenen. Een voorbeeld is  amputatievoetbal wat al sinds 2019 wordt aangeboden bij PSV Foundation. In samenwerking met Gemeente Meierijstad, Stichting Zwaluwen Jeugdactie, Gehandicaptensport Nederland en KNVB start PSV Foundation in september drie nieuwe sporten die ook onder ‘passend voetbal’ vallen: elektrisch rolstoelvoetbal, framevoetbal en blindenvoetbal.

Elektrisch rolstoelvoetbal
In Nederland wordt Elektrisch rolstoelvoetbal nog nergens aangeboden. PSV Foundation heeft de primeur. In Engeland is de sport wel al bekender en hebben zelfs enkele voetbalclubs een elektrisch rolstoelvoetbal team, waaronder Manchester United. Elektrisch rolstoelvoetbal wordt gespeeld tussen twee teams van vier speler en een wedstrijd duurt twee keer 40 minuten. Aan de rolstoel zit een speciale voetbeugel om mee te passen en schieten.

Framevoetbal
Framevoetbal wordt gespeeld door mensen die niet kunnen lopen of rennen zonder hulpmiddel. Er wordt gespeeld met een lichte zaalvoetbal die nauwelijks stuitert en op een harde, egale ondergrond gespeeld, zoals kunstgrasveld of in een sportzaal.

Blindenvoetbal
Blindenvoetbal is een Paralympische sport die in Nederland nog weinig bekendheid heeft. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap, maar geschikt voor iedereen omdat je met een afgeplakte skibril op speelt. In de bal zit een belletje, zodat de spelers weten waar de bal is. PSV is de eerste BVO die de sport geheel zelfstandig gaat aanbieden.

Fit in de buurt
In samenwerking met Partnerfonds Brainport Eindhoven is Fit in de buurt ontwikkeld. Met het leefstijlprogramma krijgen alle volwassenen in de regio Brainport Eindhoven een mogelijkheid om een gezonde leefstijl te ontwikkelen, wordt de doorstroom naar sportverenigingen gestimuleerd en de sociale cohesie in de wijken verbeterd. Fit in de buurt is leefstijlprogramma van theoretische bijeenkomsten bij PSV Foundation Academy Tongelre. Daarnaast wordt er ook samen gesport bij verschillende sportclubs en verenigingen in de wijk. De officiële kick-off van het programma is eind augustus.

PSV Foundation Academy Meierijstad
In Meierijstad opent in september een nieuwe trainingslocatie: PSV Foundation Academy Meierijstad. Gemeente Meierijstad en PSV Foundation hebben een samenwerkingsovereenkomst die zich richt op het aanbieden van passend voetbal op deze locatie. Deelnemers kunnen vanaf de opening van PSV Foundation Academy Meierijstad gratis deelnemen aan wekelijkse trainingen bij blindenvoetbal, amputatievoetbal, elektrisch rolstoelvoetbal en framevoetbal.