PSV Foundation steunt ‘Scoor een Boek!’

Artikel
PSV Foundation steunt ‘Scoor een Boek!’

Scoren kun je overal. Met die gedachte voerden de Bibliotheek Veldhoven, Brede School Veldhoven en PSV Foundation dit schooljaar een nieuw, sportief leesbevorderingsprogramma uit: Scoor een Boek!

Het programma verbindt lezen en sport door profvoetballers in te zetten als rolmodellen. Maar liefst 20 groepen 5 en 6 van 7 Veldhovense basisscholen gingen dit schooljaar aan de slag met Scoor een Boek! PSV-spelers Jeslynn Kuijpers en Nick Viergever waren de ambassadeurs van Scoor een Boek! in Veldhoven.

Mysterieuze boekenbende
De officiële aftrap van Scoor een Boek! was begin februari met PSV-mascotte Phoxy en twee speelsters op basisschool Aan ’t Heike. Vervolgens werden de deelnemende leerlingen tot aan het fluitsignaal in juni uitgedaagd om zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’, oftewel te lezen. De Bibliotheek zorgde daarbij voor aansprekende boeken, boekenleggers en posters waarop de score per groep kon worden bijgehouden. De PSV-spelers moedigden de leerlingen aan in diverse spannende filmpjes rondom de mysterieuze boekenbende. Ook konden kinderen met hun leerkracht een basisopstelling maken met hun favoriete boeken.

Sportieve afsluiting
Vanwege het coronavirus kon de gezamenlijke afsluiting met alle deelnemende leerlingen en PSV-spelers op het voetbalveld niet doorgaan. Als alternatief bood Brede School Veldhoven een sportieve afsluiting met diverse spellen die de deelnemende groepen zelf op school uitvoerden. Hierbij konden ook punten gescoord worden. Leerlingen van groep 6 van basisschool De Brembocht scoorden de meeste punten. Zij wonnen een bezoek van PSV-speelster Jeslynn Kuijpers, mascotte Phoxy én een PSV-voetbal. De leerlingen konden Jeslynn vragen stelen, op de foto met Phoxy en hun beste voetbaltrucjes laten zien. Hiermee werd Scoor een Boek! op woensdag 8 juli officieel afgesloten. Alle deelnemende leerlingen scoorden samen ruim 1.700 boeken!

Geschiedenis Scoor een Boek!
Scoor een Boek! is in 2012 opgezet in Groningen en werd daarna uitgerold over het hele land. In het schooljaar 2019-2020 deden 22.548 leerlingen uit 9 provincies mee. De kinderen werden via videoboodschappen aangemoedigd door spelers van onder meer AZ, FC Groningen, NEC en Willem II. Met het project geven profvoetballers aan dat, naast sporten en spelen, lezen erg belangrijk is. Een goede taal- en leesvaardigheid is namelijk de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.

Bekijk ook