PSV doelpuntrijk voorbij AZ: 2-4

In een doelpuntrijk duel heeft PSV met 2-4 weten te winnen van AZ. Luuk de Jong scoorde drie maal in de tiende zege op rij van PSV.

Superstart PSV
Hoewel Jeroen Zoet in de eerste twee minuten meermaals reddingen moest verrichten om een achterstand te voorkomen, was het PSV dat meteen de gewenste openingstreffer maakte. Een schot van Georginio Wijnaldum werd geblokt, maar de rebound schoot De Jong overtuigend binnen: 0-1. Vijf minuten later was het weer raak. Opnieuw scoorde De Jong, nu uit een corner van Jetro Willems. Hij kopte de bal prachtig in de kruising: 0-2. Het duurde even voordat AZ zich herpakte. De ploeg van hoofdcoach John van den Brom zette vervolgens aan om de aansluitingstreffer te vinden, nadat ook Memphis twee keer gevaarlijk was. AZ trof de lat en Zoet pareerde schoten van Berghuis. Vijf minuten voor rust was de PSV-doelman kansloos toen Markus Henriksen na een goed uitgespeelde aanval 1-2 maakte.

Een vol uitvak in Alkmaar, met voornamelijk in carnavalskleding uitgedoste supporters | © Pics United Een vol uitvak in Alkmaar, met voornamelijk in carnavalskleding uitgedoste supporters | © Pics United

Hattrick De Jong
Met al die kansen over en weer in de eerste helft beloofde het een spannende tweede helft te worden en dat werd het ook. Na enkele minuten had Robert Mühren de gelijkmaker achter Zoet geschoten en dacht AZ aan meer. Het was PSV dat via Wijnaldum echter weer op voorsprong kwam. Een afgemeten voorzet van Willems werd uit de lucht binnengetikt door de aanvoerder: 2-3. Een minuut later maakte De Jong zijn hattrick compleet. De voorzet van Luciano Narsingh schoof hij strak langs AZ-keeper Esteban: 2-4. AZ gaf niet op en deed zijn best de 3-4 te forceren. Kansen kwamen er wel, maar onder meer invaller Muamer Tankovic mikte net naast. In het laatste kwartier bleef PSV redelijk eenvoudig overeind en kreeg het nog kansen op meer. Een vierde zat er voor De Jong niet meer in en Narsingh stuitte op Esteban, waardoor er uiteindelijk een 2-4 uitslag op het scorebord stond.

Vreugde bij de spelers van PSV na twee vroege treffers van De Jong | © Pics United Vreugde bij de spelers van PSV na twee vroege treffers van De Jong | © Pics United

Evenaring record
De overwinning bij AZ betekende de tiende zege op rij in de Eredivisie voor PSV, een evenaring van het record uit de periode oktober 2009 tot januari 2010. Bovendien is PSV nu nog ongeslagen na de winterstop en heeft het al zestien wedstrijden op rij niet verloren. De laatste nederlaag was uit bij sc Heerenveen: 1-0. Dat was ook de laatste keer dat PSV niet scoorde in een eredivisiewedstrijd.