PSV dicht bij evenaring reeks uit 2006

Artikel
PSV dicht bij evenaring reeks uit 2006

Na de nipte en uiteindelijk ietwat ongelukkige nederlaag van PSV in de UEFA Champions League, hervatten de mannen van Mark van Bommel op zaterdagavond de Eredivisie. Dan staat om 19.45 uur het uitduel met De Graafschap op het programma. PSV gaat op jacht naar de 12e competitiezege op rij.

2006
Dat gebeurde voor het laatst in de periode oktober – december 2006, zo zocht statistiekenbureau Gracenote uit. Hieronder nog een aantal opvallende cijfers in aanloop naar het duel op De Vijverberg.

1 uit 14
De laatste 14 duels op De Vijverberg tussen De Graafschap en PSV eindigden maar liefst 13 keer in Eindhovens voordeel. Op 11 december 2010 pakten de Doetinchemers voor het laatst een puntje in eigen huis, toen werd het 0-0.

PSV het productiefst én meest efficiënt
Met 39 doelpunten in 11 duels is PSV veruit de productiefste ploeg van de Eredivisie dit seizoen. Voor die goals had PSV 189 doelpogingen nodig. Gemiddeld genomen verandert 21% van de doelpogingen in een doelpunt, daarmee is PSV ook nog de meest efficiënte ploeg.

Scorende invallers
5 van die 39 goals werden gemaakt door invallers, waarvan 3 door Érick Gutiérrez. Afgelopen seizoen maakte PSV over 34 duels ook 5 doelpunten via een invaller. Dat aantal is na 11 speelrondes al geëvenaard. Bovendien maakte geen enkele andere club dit seizoen meer dan 5 doelpunten via een wisselspeler.

De Jong en Lozano weten elkaar dit seizoen te vinden De Jong en Lozano weten elkaar dit seizoen te vinden

Luuk op Lubse-jacht
De winnende treffer van Luuk de Jong tegen Vitesse betekende zijn 75e eredivisiegoal in dienst van PSV. Daarmee evenaarde hij Jan Vennegoor of Hesselink en bezit hij momenteel de 10e plek op PSV’s topscorerslijst in de Eredivisie. De eerstvolgende op de lijst is Harry Lubse met 81 doelpunten.

Machine Chucky – De Jong
Luuk de Jong maakte dit seizoen 9 doelpunten in de Eredivisie, de teller van Hirving Lozano staat op 8. Van de 9 goals die De Jong maakte, kwam de assist bovendien 4 keer van de voet van de Mexicaan. Geen andere speler werd dit seizoen zo vaak bediend door een specifieke teamgenoot als De Jong.

Ongrijpbare Lozano
Dat Lozano in een goede vorm verkeert, blijkt ook uit een andere statistiek. De Mexicaan is de speler op wie de meeste overtredingen werden gemaakt van alle spelers. Die overtredingen werden vaak bestraft met een kaart: 11 keer geel, 1 keer rood. Ook dat is een record.

Van Bommel kan record na evenaring ook verbreken
Met de winst op Vitesse evenaarde Mark van Bommel het record van Morten Olsen door de eerste 11 competitiewedstrijden op rij te winnen. Wint PSV ook van De Graafschap, dan wordt dat record verbroken.

De laatste uitwedstrijd van PSV eindigde in een 2-1 zege op FC Groningen De laatste uitwedstrijd van PSV eindigde in een 2-1 zege op FC Groningen