PSV - De Graafschap in weetjes

Artikel
PSV - De Graafschap in weetjes

PSV ontvangt aankomende zondag De Graafschap uit Doetinchem. Voor beide clubs een belangrijke wedstrijd. Voor PSV om in de titelstrijd te blijven en De Superboeren spelen voor lijfsbehoud. Hieronder lees je alle feiten over deze wedstrijd.

Dezelfde opstelling
Het kwam dit seizoen al zeventien keer voor dat trainer Mark van Bommel met dezelfde opstelling aantrad. Het PSV-team uit 1977-1978 speelde vaker met dezelfde elf namen. Achttien keer stonden dezelfde elf spelers aan de aftrap. In dat seizoen bereikte PSV de finale van de UEFA Cup en versloeg het in die eindstrijd SEC Bastia uit Frankrijk.

De Jong goed op dreef
Tot dusver maakte Luuk de Jong 25 treffers in de Eredivisie. Mocht hij nog één keer scoren, evenaart hij zijn record van meeste doelpunten in een seizoen. Dat vestigde hij in 2015-2016. Destijds maakte hij 26 goals voor PSV.

Daarnaast is hij de laatste drie wedstrijden trefzeker. In die drie wedstrijden maakte hij vier doelpunten. De laatste keer dat De Jong vier keer achter elkaar trefzeker was dit seizoen was in de periode september-oktober.

Clean sheet
Als Jeroen Zoet zondag opnieuw zijn doel weet schoon te houden, is dat de zestiende keer dit seizoen. Het is alweer bijna tien jaar geleden dat een PSV-doelman dat voor elkaar kreeg. In het seizoen 2009-2010 gebeurde dat voor het laatst. De keeper die toen onder de lat stond was Andreas Isaksson.

Evenaring competitiegoals
Hirving Lozano is met zeventien goals dit seizoen een belangrijke speler in het eerste team. Hij heeft tot nu toe evenveel competitietreffers achter zijn naam staan als vorig seizoen. Het is alweer een lange tijd geleden dat een buitenlandse speler meer doelpunten maakte. De Belg Dries Mertens en de Zweed Ola Toivonen maakte in het seizoen 2011-2012 respectievelijk 21 en 18 goals.

Meest waardevolle speler
Bij PSV is Luuk de Jong de meest waardevolle speler dit seizoen. Hij is dertig keer actief betrokken geweest bij een PSV-goal in de Eredivisie. Verreweg het meest van iedere speler in de nationale competitie. Bij De Graafschap is Youssef El Jebli de belangrijkste speler dit seizoen. Met zijn acht doelpunten en zeven assists is hij de man waar PSV op moet letten zondag.

Aantal overtredingen
De club uit Doetinchem maakte dit seizoen de meeste overtredingen in de Eredivisie. 385 keer moest de scheidsrechter De Graafschap terugroepen omdat zij de fout ingingen. PSV is wat dat betreft een stukje netter. De spelers maakten bij elkaar slechts 290 overtredingen. Alleen Excelsior en Ajax werden minder vaak gecorrigeerd.  

Elke wedstrijd juichen
De PSV-supporters hebben dit seizoen in elke wedstrijd kunnen juichen. Het is de enige ploeg in de Eredivisie die elke wedstrijd scoorde. In 29 wedstrijden viel de bal 87 keer in het net. Het is nog nooit voorgekomen dat een team in alle competitiewedstrijden scoorde.

Bekijk ook