PSV Blindentribune: gedetailleerd commentaar en fantastisch voor de sfeer

PSV Blindentribune: gedetailleerd commentaar en fantastisch voor de sfeer
4 min

“Ik vind het fantastisch dat PSV de blindentribune heeft opgezet. Het voelt helemaal zoals vroeger: ik steun mijn club en zit in het stadion. Dát is het gewoon, veel leuker dan thuis op de bank”, vertelt Richard Koster, hij is seizoenkaarthouder en zit op de blindentribune bij PSV. “In 2017 ging ik voor het eerst in 25 jaar weer naar een wedstrijd van PSV. Dat was waanzinnig. Ik kreeg een koptelefoon op en kon met het commentaar van de live-reporters de wedstrijd perfect volgen. Ik heb direct daarna een seizoenkaart aangeschaft.”

Eén van die commentatoren is Mieke Janssen. “Ik vind het mooi om de wedstrijd tot leven te laten komen. Ik wil dat de mensen op de blindentribune precies weten wat er gebeurt. Ik ben als het ware de ogen van diegenen en moet zorgen dat zij een filmische vertaling kunnen maken van mijn verslag.”

PSV-supporters
Mieke en Richard zijn allebei PSV-supporters. “Ik ben een PSV’er in hart en nieren”, vertelt Mieke. “Ik zit er voor de PSV-supporters en probeer een zo realistisch mogelijk beeld van de wedstrijd te geven. Bij alle thuiswedstrijden doen twee commentatoren verslag voor de blindentribune.”

Richard vertelt: “In 1981 werd ik PSV-supporter, vooral om mijn vader te pesten, want die was voor Ajax. Toen mocht ik een keer met een kennis mee naar een wedstrijd. We stonden in vak 11 op de staantribune, terwijl ik nog maar 11 jaar was. Tot 1990 heb ik in het stadion gestaan, maar toen werd mijn zicht slechter en ging ik niet meer.”

“Daarom is het mooi dat ik nu weer ga. Ik heb mijn jeugdliefde terug. Tijdens het commentaar kan ik me het veld nog goed voorstellen. Alle commentatoren doen het fantastisch. Ze vertellen heel levendig wat er gebeurt. Als één van de voetballers oranje schoenen aanheeft, dan zeggen ze dat ook”, vertelt Richard. “Bij de ingang krijg ik een kastje en een koptelefoon. Dan loop ik met mijn voetbalmaatje naar de tribune. Daar doe ik mijn eigen oortjes in; wel maar één oortje, zodat ik het geluid uit het stadion meekrijg. Ik zing graag mee met de fans.”

Live-commentaar
“Het commentaar is veel gedetailleerder dan op de radio. De PSV-reporters doen dat heel duidelijk. Daarnaast is het fijn om in het stadion te zitten. Zo krijg ik de sfeer mee en zit ik helemaal in de wedstrijd”, zegt Richard. “Soms vraagt mijn maatje aan mij wat er gebeurt, omdat zij het niet heeft gezien. Mieke is een hele fanatieke commentator, toen PSV kampioen werd tegen Ajax schreeuwde ze in mijn oor. Dat is hartstikke leuk.”

Mieke: “Er gebeurt veel op en rondom het veld, dus ik ben continue gefocust. Ik zit met een andere commentator en we wisselen elkaar om de minuut af met commentaar geven. Dat is fijn voor de luisteraar, zo blijft hij in de wedstrijd. We geven een voorbeschouwing, vertellen waar de bal zich bevindt, zeggen welke spelers er aan het warmlopen zijn en wanneer de trainer uit zijn dug-out komt. De blindentribune bestaat sinds 2007 en is belangrijk voor de aansluiting voor blinden en slechtzienden op dit gebied in de maatschappij.”

“De blindentribune is tof. Ik ben er zo blij mee dat ik bij de verlenging van mijn seizoenkaart heb gezegd: laat die compensatie voor de coronaperiode maar zitten. Ik ben tevreden”, zegt Richard. “Ik wil de supporters op de blindentribune hetzelfde gevoel meegeven als iedere andere supporter”, aldus Mieke. “Wij zijn er om hun beleving in het stadion te optimaliseren.”

foundation
PSV Foundation