PSV - AZ: thuisclub won openingsduel altijd

Artikel
PSV - AZ: thuisclub won openingsduel altijd

Voor de vierde keer in de historie van de Eredivisie openen PSV en AZ hun seizoen met een onderling duel. Al die keren won tot nu toe de thuisspelende club. Een vooruitblik in feiten en statistieken.

Thuisstarter
PSV en AZ ontmoetten elkaar dus drie keer eerder tijdens speelronde één en steeds won de thuisclub. In het openingsduel van seizoen 1979-1980 en 2011-2012 trok AZ thuis aan het langste eind en in 1978-1979 won PSV in Eindhoven met 3-1. PSV begint de competitie doorgaans met een uitduel. Aan de laatste keer dat PSV de eerste competitiewedstrijd thuis speelde, bewaart de club weinig goede herinneringen. In het seizoen 2009-2010 was VVV-Venlo PSV’s eerste tegenstander. Die wedstrijd eindigde in 3-3.  De laatste keer dat PSV op de eerste speeldag in eigen huis onderuitging, was op 15 augustus 1971 tegen MVV (0-2).

Reeks  
PSV won zijn laatste elf thuiswedstrijden in de Eredivisie. De laatste keer dat PSV een langere reeks noteerde was een serie van dertien thuiszeges in successie, tussen mei 2014 en februari 2015. In deze reeks werd ook van AZ gewonnen (3-0). PSV won bovendien de laatste zeven wedstrijden tegen AZ in de Eredivisie. Alleen Ajax en Feyenoord hadden ooit langere zegereeksen tegen de Alkmaarders in de Eredivisie. Ook de laatste acht thuisduels met AZ in de Eredivisie werden door PSV gewonnen. In de laatste vier daarvan, incasseerde PSV geen tegentreffers.

Luckassen geschorst
PSV kan tegen AZ geen beroep doen op verdediger Derrick Luckassen. Luckassen zit een schorsing uit die hij opliep in dienst van zijn voormalige club.