‘Praten gaat ons zondag niet helpen’

Artikel
‘Praten gaat ons zondag niet helpen’

In een drukbevolkte perszaal op PSV Campus De Herdgang schoof Ernest Faber vrijdagmiddag aan om in te gaan op de huidige stand van zaken bij PSV. De interim-trainer liet zijn licht schijnen over Ajax - PSV, de wedstrijd zondag, maar kreeg ook veel vragen over de situatie waarin de club zich bevindt.

Media
Dezer dagen pakken de media flink uit met analyses over de afgelopen maanden, de gang van zaken binnen en buiten het veld en vooruitblikken op de rest van het seizoen. In dat rumoer probeert Faber de rust rond zijn ploeg te bewaren. “Hoe moeilijk het ook is, je probeert het naast je neer te leggen. Dat is het enige dat we kunnen doen”, aldus Faber. “Er wordt een hoop gezegd en geschreven. Over de situatie praten met de spelers gaat ons niet helpen tegen Ajax.”

Ajax
Ajax - PSV is normaliter een wedstrijd om een week lang naar uit te kijken. Een wedstrijd die grote invloed heeft op een titelrace. Dat is dit seizoen, zoals gekend, anders. “We hebben meer aandacht voor onszelf nodig dan voor de tegenstander. Dat is de realiteit en daar moeten we mee zien om te gaan”, beaamde Faber. “Ik probeer de aandacht bij de wedstrijd te houden. Goed te trainen, zorgen dat je daar een plan in hebt richting zondag. Dat is soms wat lastig, maar voor mij de enige optie.”

Rodriguez
Met Ricardo Rodriguez heeft Faber in ieder geval de beschikking gekregen over een speler die weinig van de sfeer in Eindhoven heeft meegekregen. Of de Zwitser ook klaar is voor minuten of een basisplaats, liet de trainer in het midden. “Hij heeft goed getraind, maar we moeten nog kijken hoe hij daar op reageert. Hij toont zich gretig, weet hoe het is om onder druk te spelen. Dat is prettig, want we staan onder druk.”

Kantelpunt
Die druk kan zomaar verdampen na een zege op Ajax, aangezien dat de ommekeer in het seizoen kan zijn. “We hoeven nergens etiketjes op te plakken”, reageerde Faber. “We moeten vooral zorgen dat we rust in de tent creëren. Dat gebeurt alleen door wedstrijden te winnen. Of we geluk nodig hebben? Dat kun je afdwingen door hard te werken en te trainen. We gaan kansen krijgen. Die moeten er een keer in.”

Doelpunten
Maar wie moet PSV aan doelpunten helpen? “Dumfries”, grapte Faber, doelend op zijn twee goals voor PSV in 2020. De enige twee van PSV dit kalenderjaar. “We hebben veel potentiële doelpuntenmakers”, zei Faber daarna serieuzer. “De kansen die we krijgen, kunnen zij allemaal afmaken. Het is een beetje het gebrek aan vertrouwen.”

De persconferentie is in zijn geheel terug te zien via YouTube.com/PSV.