Portret: Willy van der Kuijlen

Artikel
Portret: Willy van der Kuijlen

Mister PSV, topscorer aller tijden van PSV, topscorer van de Nederlandse eredivisie, winnaar van velen prijzen. Waar begin je als je Willy van der Kuijlen moet omschrijven? Een vergelijk met de huidige tijd?

Van der Kuijlen had het talent dat alleen de allergrootsten uit de voetbalwereld hebben. Op snelheid, kappen, draaien, schieten en scoren was hij ongeëvenaard goed. Van der Kuijlen was tweebenig. Eigenlijk had Willy alles om uit te groeien tot wereldster. Alles behalve de bravoure. Want Willy is altijd gewoon Willy gebleven. Een verdomd goede voetballer uit Helmond.  

Met 308 doelpunten voor PSV en drie voor MVV is Willy van der Kuijlen de ongenaakbare topscorer aller tijden van PSV en van de Nederlandse eredivisie. De 528 wedstrijden die hij voor PSV speelt, zal geen speler vermoedelijk ooit nog halen. Van der Kuijlen staat symbool voor het doorbreken van de hegemonie van Ajax en Feyenoord, midden jaren zeventig. Willy heeft er mede voor gezorgd dat PSV een Europese prijs heeft gepakt. Hij was een hele grote speler in de selectie. In de biografie van Van der Kuijlen spreekt journalist Frans van den Nieuwenhof vol lof over Willy.

“Hij was in zijn generatie één van de grootste. Zijn traptechniek en passing. Het was zo’n handige speler. Hij was spectaculair en zijn bescheidenheid is ook een reden dat hij Mister PSV is geworden.” Die bescheidenheid toont Willy zelfs als hij de UEFA Cup, zijn grootste prijs, omhoog mag houden. Gehuld in Basta-shirt wordt Van der Kuijlen op de schouders gehesen. Boven zijn hoofd toornt zwaar zilverwerk. Het gelaat van Van der Kuijlen toont trots, Willy geniet, maar tegelijkertijd is Willy nederig. “Willy was fantastisch”, omschrijft Guus Hiddink. “In ieder moment van de wedstrijd kon Willy de wedstrijd beslissen. Hij was heel slim. Hij moest wel trainen, maar je hoefde hem niks te leren. Het voetbal zit in zijn genen.”

Mister PSV wordt Van der Kuijlen genoemd, of ‘Skiete Willy’. Na zijn carrière keerde Van der Kuijlen in diverse functies terug bij PSV. Hij werd jeugd-, assistent- en spitsentrainer en later scout. Daarnaast werd hij benoemd tot lid van verdienste. Als clubicoon verwelkomt Van der Kuijlen nieuwe spelers altijd met het overhandigen van het PSV-shirt.

Morgen vind je op de site een herplaatsing van het interview met Willy van der Kuijlen, kort voor zijn 70e verjaardag.

Bekijk ook

SAMENVATTING | SC Verl - PSV

Video

Tevreden Madueke en Teze

Video