Portret: Erik Gerets

Artikel
Portret: Erik Gerets

‘’Een topinternational met een grote persoonlijkheid, met uitstraling, inzicht en ervaring.’’ Technisch directeur Hans Kraay komt woorden tekort als hij in 85 zijn aankoop Erik Gerets (op de foto met vaan) aan het publiek presenteert. De 31-jarige rechtsback komt over van MVV Maastricht. Vanwege zijn verleden is niet iedereen meteen gecharmeerd van de Belg. In het Philips Stadion wordt Gerets die de mouwen opstroopt al snel op handen gedragen.

Gerets is een onverzettelijke basisspeler in het elftal van Guus Hiddink. In zeven seizoenen bij PSV laat Gerets een onuitwisbare indruk achter. Zijn aanvallende kwaliteiten maken hem één van de meest opzienbarende spelers in Europa. Zijn rushes langs de zijlaan worden het handelsmerk van de temperamentvolle back. Zijn harde en felle manier van spelen roept vaak irritatie op bij tegenstanders. Gerets weet het: ‘’Er staat vaak veel op het spel. Dat roept spanning op. Daarbij ben ik zelf vaak ook nog emotioneel. Zo is nu eenmaal het aard van het beestje’’, zegt Gerets in het boek Voor Rood-Wit Gezongen.

Als aanvoerder van de ploeg in 88 wint hij de grootste prijs uit de historie van PSV. ‘’Een Belg met de Europa Cup I. Nog nooit vertoond weet Gerets. En ze hebben ‘em. Dat ding met de grote oren is voor PSV’’, zegt televisiecommentator Theo Reitsma net na de gewonnen strafschoppenserie in Stuttgart tegen Benfica. ‘’Eerzucht zit in elke vezel van mijn lichaam’’, blikt Gerets terug in Voor Rood-Wit Gezongen.

Door supporters wordt Gerets uitgeroepen tot PSV’er van de eeuw. De heldenstatus is Gerets niet aan komen waaien. Daarvoor heeft hij teveel tegenslag moeten overwinnen. In totaal draagt Gerets tweehonderd keer het rood-witte tricot van PSV. Hij wordt zes keer kampioen van Nederland in zeven seizoenen en wint driemaal de KNVB-beker. 86 maal draagt Gerets het shirt van het Belgisch nationale elftal. In het seizoen 1999 keert Gerets terug in Eindhoven als hoofdcoach bij de club waar hij zijn grootste succes behaalde. Als eerste Belg ooit.

Bekijk ook