Pim Doesburg fanatieke doelman

Artikel
Pim Doesburg fanatieke doelman

Aftellend naar het jubileum verschijnt elke dag in het Eindhovens Dagblad een portret van een bijzondere PSV’er. Vandaag: Pim Doesburg. Lees hier zijn portret in de ‘Eregalerij’ van PSV. Als je de papieren krant scant met Layar komt de foto tot leven via een clip van PSV TV, die je uiteraard hier op PSV.nl ook kunt bekijken.

Pim Doesburg fanatieke doelman Pim Doesburg fanatieke doelman

 

<font color="#ff0000"><b>Pim Doesburg is een vaatje buskruit. Als iets hem niet zint of er gaat in het veld iets mis, ontploft de doelman. Hij is een fanatieke speler die tot zijn 43e met dezelfde overgave speelt.</b></font color>

De Rotterdammer Doesburg verslijt in zijn leven twee clubs: Sparta en PSV. Bij beide clubs speelt hij twee periodes. Hij verkast de eerste keer naar PSV als Jan van Beveren hem verdringt. Als die naar PSV gaat, vertrekt Doesburg weer naar Sparta. Als opvolger voor Van Beveren komt hij een tweede keer naar Eindhoven. Hij stopt pas als hij 43 is en zelfs dan wil hij de concurrentie aan met zijn opvolger Hans van Breukelen.

<b>Recordhouder</b>
Bij PSV staat Doesburg in de competitie 216 maal onder de lat. Bij Sparta maar liefst 471 maal. Dat maakt hem met 687 de man met veruit de meeste duels in de Eredivisie. In al die jaren wint hij drie prijzen, de KNVB beker met Sparta en twee landskampioenschappen met PSV, in 1986 en 1987. Hij speelt ook nog acht keer in Oranje.

<iframe width="468" height="263" src="//www.youtube.com/embed/vFHv2vWaAbg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Zwaar jaar

Doesburg staat bij PSV in het doel in het zwaarste jaar van de club, het seizoen 1967-1968. PSV verliest die competitie zestien duels en redt het vege lijf op de laatste speeldag door een 1-0 zege op Feyenoord. Doesburg houdt zijn doel schoon, Van der Kuijlen scoort. Pim Doesburg gelooft in een enorme trainingsarbeid, alles net zo gedreven en intensief als hij speelt. Na zijn actieve loopbaan is ‘Does’ nog twintig jaar keeperstrainer bij Feyenoord en het Nederlands elftal. Hij heeft in en om Rotterdam zeven sportzaken waarvan de hipste variant PIM heet.

Paspoort
Geboortedatum 28 oktober 1943
Geboorteplaats Rotterdam
Nationaliteit Nederlandse
Positie Doelman
Bij PSV van 1967 tot en met 1970
  en van 1980 tot 1987
Aantal competitiedoelpunten 216
Aantal competitiedoelpunten 0

Bekijk ook