Phillip Cocu: ‘Hopelijk tot in de toekomst’

Phillip Cocu: ‘Hopelijk tot in de toekomst’
3 min

Phillip Cocu nam woensdagochtend afscheid van PSV. De trainer die met PSV onder meer drie landstitels veroverde bezocht sportcomplex De Herdgang voorlopig voor het laatst en bedankte daar de club, zijn voormalige selectie, het personeel en – in een videoboodschap – de fans voor hun steun en vertrouwen de afgelopen jaren. “Ik hoop jullie in de toekomst weer te treffen.’

Verrast  
Cocu werd woensdagavond in Istanbul gepresenteerd bij zijn nieuwe club Fenerbahçe. Op De Herdgang ging Cocu voor het eerst in op zijn overstap naar de Turkse nummer twee van afgelopen seizoen. “Om eerlijk te zijn verraste mij de interesse ook wel een beetje”, begon hij. “In maart heb ik met Toon (Gerbrands, algemeen directeur red.) en Marcel (Brands, toenmalig technisch manager red.) gesproken over mijn toekomst. Dat deden we ieder jaar. Waar ik eerder vertelde absoluut door te willen gaan heb ik destijds voor het eerst uitgesproken dat ik met veel plezier nog een jaar door wilde gaan, maar ook dat als er een uitdaging die me past zou komen, ik open zou staan voor een stap.”

Rode draad  
Die uitdaging diende zich in eerste instantie niet aan, vertelde Cocu. “Maar je weet hoe de voetbalwereld in elkaar zit. Na meermaals aandringen van de nieuwe technisch directeur Damien Comolli ben ik gaan praten met Fenerbahçe. In dat gesprek bleek dat zij exact wisten hoe ik als coach werkte. Tot in het detail. Dat streelde me. Tegelijkertijd heeft de club hun ambities toegelicht en die spraken me erg aan”, aldus Cocu die in gesprekken met Fenerbahçe aangaf per se persoonlijk afscheid wilde nemen van zijn PSV. “Ik waardeer de band met de club heel erg. Met opnieuw een oud-topspeler als hoofdcoach (Mark van Bommel, red.) is de rode draad binnen de club gewaarborgd. Het is ook mooi om Ernest (Faber, red.) terug te zien keren.”

Dankbaar    
De trainer die in vijf seizoenen zes prijzen won kijkt terug op een geweldige periode in Eindhoven. “Ik heb me kunnen en mogen ontwikkelen van de club. Van assistent tot jeugdtrainer en uiteindelijk hoofdcoach. Daar ben ik PSV erg dankbaar voor en ik heb er mooie dingen voor kunnen teruggeven denk ik. Alle kampioenschappen zullen me bijblijven, maar de eerste misschien net iets meer omdat daar een langere periode zonder titel aan voorafging. De vreugde en ontlading die er toen was, was prachtig. Daarnaast ben ik dankbaar voor de steun die mijn teams en ik hebben gekregen van ieder die PSV lief heeft. Mede daardoor hebben we prijzen kunnen winnen. Ik hoop jullie in de toekomst weer te treffen.”