Overwintering nog in eigen hand voor PSV

Artikel
Overwintering nog in eigen hand voor PSV

Het tweeluik met LASK zorgde niet voor de ideale uitgangspositie voor PSV, maar dat betekent niet dat alle hoop verloren is. Overwintering in de groepsfase is voor PSV nog steeds binnen handbereik. We zetten de scenario’s op een rijtje.

Op dit moment staat PSV met 7 punten op de 3e plek, met nog twee wedstrijden te gaan. LASK heeft evenveel punten, maar een beter onderling resultaat. Daarom staan zij op plaats 2. Rosenborg staat met 0 punten onderaan en heeft enige overwintering uit het zicht verloren. Plaats 1 is voor Sporting Lissabon met 9 punten.

Winst
Als PSV de uitwedstrijd tegen de Portugezen wint klimt de club terug naar de top 2. Wint LASK dan ook dan staat PSV op de tweede plaats en hangt het af van de laatste speeldag. Dan moet PSV minimaal een punt pakken tegen Rosenborg. Als de Oostenrijkers punten laten liggen en PSV wint, is overwintering binnen. Dan is het op de laatste speeldag, waar LASK en Sporting Lissabon tegen elkaar spelen, niet meer mogelijk voor beide ploegen om boven PSV te eindigen.

Gelijkspel
Een gelijkspel tegen Sporting Lissabon maakt de situatie moeilijker, maar niet onmogelijk. Het zorgt voor een positief onderling resultaat tegen de Portugezen, wat voordeel oplevert als de twee ploegen op hetzelfde puntenaantal uitkomen. Als Linz van Rosenborg weet te winnen, kan PSV bij een remise in Lissabon tóch in een rotsituatie belanden. Een zogeheten salonremise lonkt dan namelijk. Linz en Sporting hebben bij deze ontknoping in speelronde vijf allebei baat bij een gelijkspel in Oostenrijk en dan eindigen – mits PSV thuis van Rosenborg wint – drie ploegen op elf punten in de Europa league-poule van PSV. De ploeg van Van Bommel overwintert niet, omdat het na de 4-1 nederlaag tegen LASK het slechtste doelsaldo in de onderlinge wedstrijden tussen de drie gelijk geëindigde ploegen hebben.

Verlies
Om het heft in eigen hand te houden moeten er punten gepakt worden tegen Sporting Lissabon. Bij verlies verzekeren de Portugezen zich van overwintering en is PSV afhankelijk van de resultaten van LASK. Als PSV deze speelronde verliest en LASK wint is de eindstand van de groep bepaald en is plaats 3 het eindstation. Verliezen PSV en LASK beide dan is overwintering mogelijk, maar niet in eigen hand. Dat zal dan afhankelijk zijn van de resultaten van LASK op de laatste speeldag. PSV moet die dag dan hoe dan ook meer punten pakken.

Sporting Lissabon - PSV is om 21.00 uur in het Estádio José Alvalade en staat onder leiding van de Israëlische scheidsrechter Orel Grinfeld.