‘Niet klagen over het veld’

‘Niet klagen over het veld’
3 min

Sinds er enkele weken geleden een American Footballwedstrijd op Wembley werd gespeeld is er een hoop te doen om het veld. Een groot gedeelte van het gras is verloren gegaan en op bepaalde plaatsen lijkt er zelfs meer zand te liggen. Mark van Bommel heeft er een duidelijke mening over: “Daar moet je helemaal niet over klagen.”

Grasmat  
Dat zei de hoofdcoach van PSV op de persconferentie voorafgaand aan de training op Engelse bodem. “Het veld maakt me niets uit”, vervolgde hij. “Als je je daar op focust, ben je niet goed bezig. Het is een situatie waar je je niet op kunt voorbereiden. Die is nu eenmaal zo. Je moet daar ook helemaal niet over klagen. Dat mag een minuut, misschien twee als we er zo op trainen. Daarna is het over.”

Wembley  
De grasmat daargelaten speelt PSV dinsdag in één van de mooiste stadions van de wereld. Dat beseft ook Van Bommel. “Iedereen wil hier spelen. Als je het wil romantiseren kun je zeggen dat je hier het voetbal geboren is. Zelfs als kind heb ik hier herinneringen aan. Op televisie zag ik Liverpool - Arsenal in 1984. Was het 1982? Dan zat ik er toch dichtbij. Wembley is voetbalhistorie.”

Debuut
Omdat White Hart Lane, de thuisbasis van opponent Tottenham Hotspur, nog niet gereed is staat PSV ruim 35 jaar later voor zijn debuut in de voetbaltempel. Twee weken geleden leek die tegenstander een maatje te groot voor PSV. Desondanks sleepte de ploeg in de slotfase nog een gelijkspel uit het vuur. “We deden het niet goed. Zij overklasten ons, waardoor de afstanden en ruimtes veel groter werden. Het was de eerste keer dat we in eigen huis onder druk kwamen. Het mooie aan voetbal is dat je ook dan nog een resultaat kunt halen.”

Terugzakken 
Omdat de Engelsen voor hun laatste kans vechten, verwachten velen dat PSV 90 minuten lang onder druk komt te staan. Is terugplooien en gokken op de counter het devies? “Dat kunnen wij ook”, aldus Van Bommel. “We hebben meerdere wapens in ons team. Natuurlijk willen we het liefst domineren. Wil je liever niet hoeven inzakken, maar soms word je gedwongen om dit te doen. Ook dat kunnen we.”