'Niet allesbeslissend, wel belangrijk'

Artikel
'Niet allesbeslissend, wel belangrijk'

In een volle perszaal op De Herdgang blikte Phillip Cocu vrijdagmiddag vooruit op de wedstrijd waar het eigenlijk al weken over gaat: PSV - Ajax. Bij winst neemt PSV een voorsprong van vier punten in de titelrace, maar volgens Cocu is er dan nog niets beslist. “Er moeten hierna gewoon nog zes wedstrijden worden gespeeld.”

PSV fris
PSV werkte voorafgaand aan het persmoment een ontspannen training af. Enkele honderden supporters zagen alleen Simon Poulsen op het oefenveld ontbreken. Dat betekent dat PSV zo goed als fit is voor de topper. “De jongens zijn, buiten de vermoeidheid na de wedstrijd, allemaal goed uit het duel gekomen. Ik zag vandaag al behoorlijk wat frisse koppies en het positiespel zag er al heel scherp uit. Dat is lekker.” De vrijdagtraining stond volgens Cocu grotendeels in het teken van herstel. “Morgen gaan we echt opbouwen naar Ajax”, aldus de trainer die de confrontatie met Ajax niet als kampioenswedstrijd te zien. “Het is niet de allesbeslissende wedstrijd. Wel een hele belangrijke. Als we winnen en een wat ruimere voorsprong hebben ziet het er goed uit, maar hierna moeten er gewoon nog zes wedstrijden worden gespeeld.”

‘Ajax als ploeg constant’
PSV heeft dit seizoen de naam op te staan in grote, belangrijke wedstrijden. Dat gegeven zegt Cocu echter niks. “Het geeft vertrouwen, maar het gaat erom wat we zondag laten zien. We moeten het maximale geven en brengen. Dat geldt voor iedere speler, maar ook voor het team in zijn totaliteit. Als we daartoe in staat zijn, gaan we een goede wedstrijd spelen”, aldus Cocu die ook inging op de kwaliteiten van Ajax. “Ik vind ze als ploeg heel constant en ze hebben een middenveld dat kan roteren. Alle drie (Bazoer, Gudelj en Klaassen red.) kunnen afstanden overbruggen, maar ze kunnen ook een goal maken.” Tot slot gaf de coach aan geen tactisch schaakspel te verwachten. “Meestal zijn het wedstrijden die op en neer gaan. Wedstrijden waarin beide ploegen bepaalde fases van wedstrijden naar zich toetrekken. Bij PSV - Ajax maken details meestal het verschil.”