Nagenieten van slotspektakel

Artikel
Nagenieten van slotspektakel

PSV boekte dinsdagavond een miraculeuze zege op FC Basel. De ploeg van Mark van Bommel leek verslagen, maar herpakte zich en won in de slotfase. Het zorgde voor euforie bij spelers, supporters en in de media. We blikken terug.

‘Van penarie naar bescheiden polonaise’
Het Eindhovens Dagblad vond PSV dinsdagavond fris en sprankelend voor de dag komen, maar constateerde ook dat de wetten van Europees voetbal nog altijd gelden. ‘Zoals zo vaak in Europese duels, was één kans voor Basel genoeg om de werkelijke krachtsverhoudingen op het scorebord al voor rust uit te wissen’, schrijft de krant. ‘Het vizier leek al bijna op kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League gericht te kunnen worden, maar een nieuwe Champions League-ambitie is nog altijd zeer realistisch. De 3-2 overwinning moet voor de Eindhovenaren gevoeld hebben als een eclatante zege, nadat kort voor tijd de 1-2 nog als een mokerslag had gevoeld en het elftal naast alle transferperikelen een nekslag had kunnen geven’, voegde het er daarna aan toe. Lees hier meer.

‘Reactie publiek het mooist’
Verschillende media tekenen uit de mond van Mark van Bommel op dat hij de reactie van de supporters in het Philips Stadion, na de 1-2, het mooiste vond. “Zij hebben ons over de 1-2 heen getild. We hebben samen gewonnen”, zei de hoofdcoach gisteravond ook op PSV.nl. Lees hier zijn reactie en die van matchwinnaar Donyell Malen.

Zwitserse media treuren
De teneur in de Zwitserse media is negatief. Vrijwel allemaal zijn ze het erover eens dat PSV gisteravond verdiend won van FC Basel, hoewel er met twee uitdoelpunten perspectief is. ‘Maar PSV is in de voorhoede zo sterk, dat één doelpunt waarschijnlijk niet genoeg zal zijn’, denkt Blick. Le Matin denkt er zo ongeveer hetzelfde over. ‘Als Zwitserland het land van de banken is, heeft Basel er lang aan gedacht om dinsdag een perfecte overval te plege’, schrijft het. ‘PSV domineerde, maar de ploeg van Marcel Koller stond in de 89ste minuut nog op een 1-2 voorsprong. Toch boekten de Eindhovenaren nog een verdiende overwinning. Basel heeft voor de thuiswedstrijd geen andere keus dan aanvallen: het moet winnen om het Champions League-avontuur voort te zetten.’ Voetbal International heeft meer reacties voor je op een rij gezet.

‘Voor die Zwitsers was het naar adem happen’
PSV maakte niet de hele wedstrijd door een goede indruk, maar als de voorste linie werd bereikt kwam de ploeg volgens VI-watcher Reon Boeringa los. “Als PSV vol gas gaf en echt begon te flitsen, was het voor de Zwitsers naar adem happen. Op iedere positie heeft de ploeg een betere speler dan FC Basel”, zegt hij in gesprek met VI Radio.

Pieter Zwart analyseert ‘nieuw’ PSV
Op VI PRO analyseert Pieter Zwart uitgebreid de wapens van het nieuwe PSV, dat met vier watervlugge aanvallers iedere tegenstander tot bibberen kan brengen. Hoewel de kans zeer aanwezig is dat van het kwartet Bruma, Malen, Bergwijn en Lozano nog spelers vertrekken, lijken de contouren van de nieuwe aanval zonder De Jong PSV hoop te geven. ‘Met hen beschikt Mark van Bommel over vier aanvallers die elkaar in balbezit versterken’, schrijft Zwart. ‘Het grootste gemis van Luuk de Jong lijkt hem vooralsnog te zitten in zijn defensieve arbeidsethos, maar daar moet een oplossing voor te verzinnen zijn.’ Hier legt Zwart uit wat het defensieve gemis is.

Lammers wilde zich bewijzen
In het kielzog van het kwartet was Sam Lammers gisteravond ontzettend belangrijk voor PSV. De aanvaller kwam in de slotfase in het veld, maakte oorlog en leidde met een prachtige kopbal de ommekeer tegen FC Basel in. “Die zat er aardig in”, zei hij bij EDTV. “Ik was scherp en gretig om mezelf te laten zien. Ik had maar één gedachte: scoren.”