N.E.C.-verdediger moet voor doelpunten zorgen

Artikel
N.E.C.-verdediger moet voor doelpunten zorgen

PSV treft vanavond een N.E.C. zonder de clubtopscorer, maar mét de meest scorende verdediger van de Eredivisie, twee oud PSV’ers én een bevlogen laptoptrainer. Een kennismaking met de bezoekers uit Nijmegen.

Meest scorende verdediger
Clubtopscorer Jay-Roy Grot, goed voor vijf goals dit seizoen, raakte afgelopen weekend geblesseerd in het met 2-0 verloren duel met PEC Zwolle. Kevin Mayi, maker van vier goals, miste dat duel door een enkelblessure en het is nog twijfelachtig of hij er tegen PSV bij is. Daarmee is N.E.C. qua doelpunten bijna volledig afhankelijk van de meest scorende verdediger van de Eredivisie: Dario Dumic. Hij scoorde vier maal dit seizoen.

Jeugdproducten PSV
Mohamed Rayhi en Arnaut Groeneveld verdedigen nu de kleuren van N.E.C. maar doorliepen ongeveer de hele jeugdopleiding van PSV. Eindhovenaar Rayhi begon in de E’tjes en speelde van 2013 tot 2015 48 duels voor Jong PSV in de Jupiler League, waarin hij 10 keer scoorde. Het is zijn tweede seizoen voor N.E.C. Groeneveld begon in de D2 van PSV en debuteerde december 2015 bij Jong PSV in de Jupiler League. Afgelopen zomer stapte hij over naar N.E.C.

Empathische laptoptrainer
Opvallende verschijning langs de lijn bij N.E.C. is trainer Peter Hyballa. Hij heeft samengewerkt met Liverpool-coach Jürgen Klopp en is onderdeel van een generatie Duitse trainers zonder noemenswaardige profcarrière, maar mét een universitaire opleiding. Toch waakt Hyballa ervoor dat hij ‘doorslaat in theoretisch geneuzel’, zoals hij dat zelf deze week zegt in een groot interview met Voetbal International. “Ik wil een empathische laptoptrainer zijn.”

Kantelpunt
Het vorige duel tegen PSV omschrijft Hyballa als een kantelpunt in zijn denkwijze. Aanvallen en domineren was het idee, maar N.E.C. verloor thuis met 4-0. “Uiteindelijk gaat het in voetbal toch om effectiviteit. Wij zijn meer defensief gaan spelen, meer gaan counteren”, legt Hyballa uit tegenover VI. 

Balbezit niet heilig
PSV zal veelvuldig de bal hebben tegen de Nijmegenaren, zo blijkt ook uit de cijfers. Gemiddeld heeft  N.E.C. 42 procent balbezit dit eredivisieseizoen. Slechts in drie wedstrijden had het meer balbezit dan de tegenstander, het minste van alle ploegen.