Mart van den Heuvel over 'de laatste stap'

Artikel
Mart van den Heuvel over 'de laatste stap'

De laatste stap is vaak de lastigste. PSV zet al jaren in op de eigen jeugd. Serieuze kansen voor de allergrootste talenten uit de eigen Academy. Mart van den Heuvel staat de 'jonkies' bij die net de overstap hebben gemaakt. De Teammanager over 'de laatste stap'.

Een jaar geleden mocht ik weer eens acteren in een video van PSV. Acteren is eigenlijk het verkeerde woord, want ik mocht gewoon mezelf zijn. Het onderwerp was de overstap van Michal Sadilek van de jeugd naar de A-selectie. Ik mocht hem welkom heten en wees hem naar zijn plekje in de kleedkamer.

Voor de buitenwacht is het klein nieuws, maar voor de speler en voor PSV is het groot. Het betekent namelijk dat we een speler opgeleid hebben en hem goed genoeg achten om in de A-selectie een concurrerende rol te vervullen. We halen ze er immers niet voor de gezelligheid bij.

De laatste jaren is er bij PSV meer oog voor de opleiding. Dat heeft deels met geld te maken, maar ook met visie. Aan ‘onze’ kant móét er een serieuze kans op een doorbraak zijn. Jeugd opleiden is vooral een keuze. Phillip Cocu heeft ruimte voor de eigen jongens gecreëerd en daar zijn we met de club daarna mee doorgegaan.

Eenmaal aan de profzijde van De Herdgang begint het echte werk. De laatste stap is namelijk presteren in het eerste elftal. En kampioen worden, want daar leven we voor. De druk neemt toe, je hebt forse concurrentie en er is ineens heel veel aandacht van media en fans. Dat proces probeer ik vanuit mijn rol ‘op z’n PSV’s’ te begeleiden. We leggen er geen eieren onder, want topvoetbal is een harde business. Ook voor jongens die hier als F-je binnen zijn gekomen.

In die gekte blijft er gelukkig ook ruimte voor een lach en een knuffel. En soms geef ik er eentje een schop onder z’n kont. Want ook als we erg blij met je zijn omdat je vanuit de jeugd bent doorgestroomd blijven we hier wel normaal doen.

Bekijk ook