Kroatische onbekende eerste horde PSV

Kroatische onbekende eerste horde PSV
3 min

Nog nooit speelde PSV tegen het Kroatische NK Osijek. Toch is de wedstrijd tegen de nummer vier van de Kroatische competitie direct al één van de belangrijkste van het jaar. PSV moet, maar wil vooral winnen om via de kwalificatieplay-off (in augustus) over anderhalve maand aan de UEFA Europa League-groepsfase te beginnen. Een kennismaking.

Wedstrijdritme 
Voor Osijek is het seizoen al begonnen. Om zich voor het tweeluik met PSV te plaatsen, moesten de Kroaten in twee wedstrijden zien te rekenen met FC Lüzern. De return ging met 2-1 verloren, maar dankzij het resultaat in de heenwedstrijd (2-0 winst) werd de derde kwalificatieronde zonder al te grote problemen bereikt. Ook in de Kroatische competitie heeft Osijek al wedstrijdritme opgedaan. De twee duels die de ploeg tot nu toe speelde, werden gelijkgespeeld.

Lepe aanvaller Ejopi   
Aanvaller Muzafer Ejopi lijkt op voorhand de gevaarlijkste man uit de selectie van trainer Zoran Zekic. De international van Macedonië scoorde in elk van de laatste drie Europese duels die Osijek speelde, maar weet tegelijkertijd dat zijn ploeg nog nooit de groepsfase van een Europees hoofdtoernooi bereikte.

Tweeluik met Dinamo Zagreb  
Niet enkel het Osijek, maar ook het gehele Kroatische voetbal is voor PSV nog een nagenoeg onbeschreven blad in de clubgeschiedenis. Toch was de laatste ontmoeting met een tegenstander uit het mid-Europese land vrij recent. In 2013 versloeg Phillip Cocu in zijn eerste jaar als hoofdcoach Dinamo Zagreb thuis met 2-0 en speelde het uit met 0-0 gelijk. Quizvraag: Van de huidige spelersselectie maakten drie spelers (één van) beide wedstrijden als basisspeler mee. Het antwoord vind je onder aan deze pagina.

De nul
Vooralsnog slaagde PSV er altijd in zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League. Sterk fundament daarvoor werd gelegd in de thuiswedstrijden. PSV kreeg in de kwalificatieduels namelijk nog geen enkel doelpunt tegen in het Philips Stadion. PSV - NK Osijek begint donderdag om 19.00 uur. Er zijn nog enkele kaarten te koop via www.psv.nl/tickets. De wedstrijd wordt ook uitgezonden op FOX Sports 1.

Antwoord: Jorrit Hendrix, Santiago Arias en Jürgen Locadia kwamen namens PSV in actie tegen PSV's vorige Kroatische tegenstander. Przemyslaw Tyton keepte beide wedstrijden in plaats van Jeroen Zoet.