Koning bezoekt jubilerend en prijswinnend PSV Foundation-project

Koning bezoekt jubilerend en prijswinnend PSV Foundation-project
5 min

Koning Willem-Alexander bracht donderdagochtend een bezoek aan PSV United. Het programma van PSV Foundation bestaat deze maand precies tien jaar en zet voetbal in om aan persoonlijke ontwikkeling te werken en de sociale cohesie van jongens en meiden van 10 tot en met 14 jaar te vergroten. Projectleider Bart Heerkens en trainer Stanley Verbeek ontvingen de koning namens PSV en zij blikken terug op deze bijzondere jaren waarin er veel is gebeurd. ‘Ik vind het prachtig om te zien dat deelnemers groeien door ontwikkeling.’

Hoogtepunten
Heerkens kijkt peinzend uit het raam. “Wat de hoogtepunten waren in de afgelopen jaren?”, herhaalt hij de vraag. “Dat is een moeilijke. We hebben heel wat hoogtepunten gehad en dit is er opnieuw één. Koning Willem-Alexander bezocht één van de trainingen van Bennekel United in 2015 ook, om er nog één te noemen.” Evenals toen ging hij donderdag samen met de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu in gesprek met (oud-)deelnemers over hoe het programma bij heeft gedragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. “Daarnaast was het winnen van de ‘Meer dan Voetbal Awards 2014’ heel bijzonder. We waren toen net drie jaar bezig met het project en het was mooi om te zien dat het project in die omgeving toen al werd erkent”, aldus Heerkens.  De award wordt door de jury uitgereikt aan clubs met de meest inspirerende projecten op het gebied van maatschappij en voetbal. Zo beschrijft de KNVB het project: “Dankzij PSV United is de sociale veiligheid in de wijken toegenomen. De kinderen vinden het prachtig om voor PSV te voetballen en van de club te leren.”

Trots
Heerkens is trots op wat PSV United de afgelopen jaren heeft bereikt. “Het programma is leuk, leerzaam en op maat gemaakt. We kijken per wijk wat de behoeften zijn. Zo willen we jongeren van de straat houden en crimineel gedrag tackelen. Dit doet PSV Foundation in samenwerking met verschillende maatschappelijke partijen in de Eindhovense wijken: Mensfort, Bennekel, Tongelre, Woensel-West en Braakhuizen in Geldrop. Onder andere Stanley Verbeek geeft deze trainingen. Hij legt uit dat ze tijdens de trainingen en wedstrijden ook moeilijke situaties bespreken die deelnemers in het dagelijkse leven kunnen ervaren. “Kinderen leren bijvoorbeeld omgaan met tegenslagen, maar ook het voor een groep durven staan.”

‘Scheidsrechter heeft altijd gelijk’
Zo ook tijdens de training in Bennekel op 5 oktober. Een groep van zes jongeren voetbalt in teams van drie tegen elkaar. Een scheidsrechter houdt het spel nauwkeurig in de gaten. Op een gegeven moment rolt de bal achter de lijn. De spelers komen er niet uit wie de bal mag pakken. Ze schakelen de scheidsrechter in. Na de uitspraak roept Verbeek iedereen bij zich. “De scheidsrechter heeft bepaald welk team de bal krijgt, maar ik zie dat sommigen het niet eens zijn met de uitspraak. Wat kan je in dat geval het best doen?” De groep overlegt met elkaar en Stanley bevestigt het goede antwoord. “De scheidsrechter heeft altijd gelijk. Je kan het er misschien niet mee eens zijn, maar je mag niet boos worden want hij bepaalt.” De kinderen knikken en mogen weer verder spelen. Even later schiet een jongen de bal richting doel, maar de scheidsrechter keurt het schot af. De speler wil er tegenin gaan maar zijn teamgenoot spreekt hem aan. “Niet doen, de scheidsrechter heeft altijd gelijk.”

‘Mooiste beloning’
“Het allermooiste moment is wanneer deelnemers hun doelen halen”, aldus Heerkens. Mohammed (13) was een van deze deelnemers. Hij volgde het programma twee jaar. "Ik vond het echt heel leuk", vertelt hij. "Ik hield al enorm van voetbal. Ik wilde het liefst alle wedstrijden kijken." Mohammed vertelt dat de deelnemers veel geleerd kregen tijdens de trainingen. "Naast gewoon voetballen, behandelen we onderwerpen zoals het hebben van respect tegenover elkaar. Als we boos werden omdat we een goal tegen kregen, leerden we dat we dat niet op anderen mochten afreageren. Deden we dat toch, kregen we een straf zoals extra rondjes rennen." Hij kijkt er positief op terug. "Wat ik echt mooi vond, was dat PSV ons soms een verrassing gaf. Zo heb ik bijvoorbeeld kaartjes gekregen voor een wedstrijd.”

Toekomst 
Heerkens wil nóg meer de samenwerking aan gaan met partners uit de wijken om de connectie te vergroten en daarmee  het project uitbreiden. “We zijn met diverse gemeenten in gesprek om te kijken of we ook daar het programma kunnen laten landen. Hopelijk kunnen we PSV United in de gehele Brainport regio uitrollen om zo veel mogelijk kinderen te helpen met het ontwikkelen van hun talenten. Ook lijkt het hem ontzettend waardevol te onderzoeken het programma uit te breiden met een oudere doelgroep, zodat de doelgroep welke we nu bereiken ook na het programma in beeld blijven en we hen kunnen blijven ondersteunen in hun ontwikkelingen.”