Klapstuk eerste seizoenshelft in ArenA

Klapstuk eerste seizoenshelft in ArenA
2 min

In veel agenda’s was zondag 18 december al rood omcirkeld zodra de KNVB het programma van de Eredivisie bekendmaakte. Hoe het competitieverloop ook is, Ajax - PSV is altijd beladen en van groot belang in de titelstrijd.

Dominant
PSV en Ajax zijn zo dominant dat het sinds het begin van deze eeuw pas twee keer gebeurde dat PSV of Ajax naast de titel greep. Niet verwonderlijk dus dat de ploegen van Peter Bosz en Phillip Cocu grote waarde hechten aan de krachtmeting van dit weekend. Het resultaat kan bepalen met welk gevoel beide clubs de winterstop ingaan.

Beiden op achterstand
Maar dit jaar is er toch iets bijzonders: niet PSV of Ajax, maar Feyenoord voert na zestien (en waarschijnlijk ook na zeventien) speelronden de ranglijst aan. De club die in Amsterdam punten verspeelt ziet de achterstand op Feyenoord in ieder geval niet kleiner worden en zal dus nog harder in de achtervolging moeten in het tweede deel van de competitie. Wint Ajax, dan zou het zomaar kunnen dat PSV het nieuwe jaar ingaat met een achterstand van negen punten. Wint PSV, dan komt de club weer naast Ajax en dan kan het zo zijn dat beide teams een gat van zes punten moeten dichten op Feyenoord.

Nederlaag in Enschede
Ajax was tot vorige week tien eredivisiewedstrijden op rij ongeslagen en ook in de UEFA Europa League hoefde de ploeg geen nederlaag te incasseren. De achterstand op Feyenoord werd rap ingelopen en Ajax leek met een goed gevoel naar de wedstrijd tegen PSV toe te kunnen leven. Totdat FC Twente in Enschede vorige week een einde maakte aan die reeks. Nick Viergever veroorzaakte een strafschop, kreeg rood en is er dus niet bij tegen PSV. Die strafschop in de slotminuut werd benut door Mateusz Klich. Het bleek de knock-out voor de Ajacieden, want het bleef 1-0. In hoeverre die klap nog nadreunt in Amsterdam, zal in de topper tegen PSV blijken.