Joël Piroe leert van Luuk de Jong

Artikel
Joël Piroe leert van Luuk de Jong

Met vier treffers tegen Almere City wist Joël Prioe eind december plots alle viziers op zich te richten. In Doha bereidt de aanvaller van Jong PSV zich voor de tweede keer in zijn carrière met de A-selectie voor op een seizoenshelft. “Ik moet kijken wat ik mee kan snoepen van Luuk.”

Neusje
Hij maakte de 1-0, hij maakte de 3-0, de 4-0 en de 5-0. En echt opzienbarend was het niet eens. Sinds Joël Piroe in de spits speelt vallen de doelpunten als rijpe appelen van een boom. Meermaals kroonde hij zichzelf tot topscorer van een beloftecompetitie. Ooit speelde hij nog back, maar die tijd ligt al lang achter hem. Piroe is een aanvaller met een klassiek neusje voor de goal. Zoals Filippo Inzaghi dat had bij AC Milan en Mateja Kezman bij PSV.

Jezelf zijn
Of Piroe Kezman ooit als topscorer van de Eredivisie zal opvolgen, weet vooralsnog niemand. In Qatar mag hij zich voor de tweede keer in zijn carrière meten met de top van de Nederlands competitie. “Wat je jezelf voorneemt als je met PSV mee op trainingskamp gaat? Gewoon jezelf zijn”, zegt de 19-jarige aanvaller aan de rand van het veld na weer een intensieve sessie. “Juist niet voorzichtig zijn, maar met flair spelen. Dat lukt ook zeker. In het begin is het eventjes wennen, maar daarna kan ik wel lekker doorpakken.”

Lewandowski en De Jong
Nog geen honderd meter verderop voetbalt zijn grote voorbeeld. Piroes ogen beginnen te stralen als hij over hem vertelt. “In de internationale top kijk ik naar Robert Lewandowski, dat is een groot voorbeeld voor mij”, zegt hij over de Poolse topspits van FC Bayern München. Maar tijd om deze dagen naar hem te kijken heeft hij niet. Tweemaal per dag staat PSV op het trainingsveld. “Dan moet ik kijken wat ik van Luuk mee kan snoepen”, vertelt Piroe over PSV-aanvoerder De Jong. “Luuk is een heel ander type spits dan ik. Daar kan ik ontzettend veel van leren. Door hem kan ik veelzijdiger in mijn spel worden.”

Aansluiting 
Verder is het trainen, rusten, trainen en weer rusten. “Ik wil klaar zijn voor een goed eerste deel van 2019. Ik hoop daarin op veel goals en natuurlijk op een debuut in het eerste. Aansluiting vinden bij het eerste, dat zou top zijn. Ik hoop dat het zo mag zijn.”

Bekijk ook