‘Je moet er alles voor over hebben’

Artikel
‘Je moet er alles voor over hebben’

In iedere editie van PSV Jeugd Magazine krijgen talenten de kans om (oud-)PSV’ers die binding met De Herdgang hebben het hemd van het lijf te vragen. Ditmaal ontmoeten vijf jonge voetballers ‘het kind van de club’: Jorrit Hendrix.

⏱ leestijd: 5min

Jorrit Hendrix maakte zijn debuut in PSV 1 op 10 augustus 2013. Zo’n vijf jaar later is hij niet meer weg te denken uit de selectie van hoofdcoach Phillip Cocu. De middenvelder doorliep de gehele jeugdopleiding van PSV en is een kind van de club. Aan vijf talentvolle spelers uit de jeugdopleiding vertelt hij over zijn ervaringen.

Een kleine vijf jaar na het debuut van Hendrix bij PSV is het de beurt aan jeugdspelers Matteo Dams (PSV O14), Julian Kuijpers (PSV O14), Rayan Sttaty (PSV O13), Merijn van de Wiel (PSV O13) en Tijn Vergeldt (PSV O13) om Jorrit het hemd van het lijf te vragen. Een tikkeltje nerveus komen de jeugdspelers binnen in de kantine van De Herdgang waarop Jorrit zegt: “Ik heb gehoord dat jullie vragen hebben voorbereid. Wat willen jullie allemaal weten? Het komende half uur mag je me alles vragen.” De jongens kijken ietwat verlegen naar elkaar, waarna Matteo aftrapt.

Lees verder na de foto

Debuut
“Wat was je gevoel na je debuut bij PSV?”, vraagt Matteo. “Het was in een thuiswedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen. We stonden al met 5-0 voor, dus het was geen spanning van we gaan deze wedstrijd nog winnen of verliezen. Het was meer een voldaan gevoel. Je hebt hier jaren naartoe gewerkt en nu was het moment daar. Op dat moment begon mijn carrière als profvoetballer bij PSV. Het was heel erg speciaal”, antwoordt Jorrit.

'Je moet de juiste balans zien te vinden tussen voetbal en school'

Jeugdopleiding
Jorrit kwam in 2004 als jeugdspeler bij PSV terecht. Julian vraagt aan hem of Jorrit de beste speler was van zijn lichting. “Dat vond ik zelf van niet”, zegt een nuchtere Hendrix. “Ik doorliep wel alle selecties van de Nederlandse jeugdelftallen, maar ik vond mezelf zeker niet de beste.”

Tijn vraagt vervolgens hoe Jorrit terugkijkt op zijn periode als jeugdspeler bij PSV. “Het zijn twee fases. Als jong jongetje hoef je nog nergens naar te kijken. Toen ik naar de middelbare school ging werd het wel wat moeilijker, dat gaan jullie ook nog wel ervaren. Het wordt zwaarder om het voetbal met school te combineren. Daarom wil ik jullie adviseren om altijd goed je best te blijven doen. Je moet de juiste balans zien te vinden tussen het voetbal en school. Vroeg slapen, goed eten en goed voor jezelf zorgen. De jeugd doet mij herinneren aan dat je altijd hard moet blijven werken. Je moet er alles voor over hebben om te willen slagen als profvoetballer, maar je moet er ook plezier in houden.” 

Merijn wil weten wat Jorrits mooiste herinneringen zijn aan het jeugdvoetbal bij PSV. “Dat waren natuurlijk de kampioenschappen die ik behaalde met mijn ploeggenoten. Ook won ik in 2012 met mijn leeftijdsgenoten het Europees kampioenschap onder 17, dat was ook zeker een hoogtepunt.”

Lees verder onder de foto

Jorrit Hendrix als PSV-jeugdspeler Jorrit Hendrix als PSV-jeugdspeler

Media
Dan is het de beurt aan Rayan, hij wil graag weten van Jorrit hoe hij omgaat met de media. “Je komt vaak in contact met de media. In je eerste jaren word je vaak omschreven als een talent en kun je jezelf meer fouten veroorloven dan een speler die al jaren in PSV 1 speelt. Naarmate je meer wedstrijden gaat spelen zullen ze ook de andere kant van je belichten. Elke fout die je maakt op of buiten het veld wordt bekritiseerd, maar dat hoort erbij”, zegt Jorrit.

'Ik kijk nog altijd tegen hem op. Hij heeft mij meegenomen naar het eerste elftal en daar ben ik hem erg dankbaar voor'

Phillip Cocu
Als speler van de A1, de huidige PSV O19, debuteerde Jorrit onder Phillip Cocu in het eerste elftal van PSV. Tijn vraagt aan Jorrit wie zijn favoriete jeugdtrainer was. “Ik heb niet echt een favoriete jeugdtrainer. In de A1 kwam Cocu voor de groep staan en toen moest iedereen wel even slikken, want Cocu is natuurlijk een hele grote speler van PSV geweest. Ik kijk nog altijd tegen hem op. Hij heeft mij meegenomen naar het eerste elftal en daar ben ik hem erg dankbaar voor.”

Ambitieus
“Waar zie jij jezelf over vijf jaar”, vraagt Matteo tot slot aan Jorrit. “Ik heb natuurlijk mijn ambities en dat is spelen in een grote Europese topcompetitie. Engeland, Spanje, Italië of Duitsland. De speelwijze van clubs als Bayern München en Manchester City staat me heel erg aan, dat betekent niet dat ik per se voor die clubs wil uitkomen. Er zijn zoveel mooie clubs in Europa’’, aldus Hendrix.

Jorrit Hendrix in gesprek met PSV-jeugdspelers Jorrit Hendrix in gesprek met PSV-jeugdspelers

Het PSV Jeugdmagazine wordt vier keer per seizoen uitgebracht en verspreid onder ouders en verzorgers van talenten die spelen in de PSV-jeugd. Ook betrokkenen bij de PSV Jeugdopleiding ontvangen het magazine. Enkele verhalen zet de club (in aangepaste vorm) door op PSV.nl.

Bekijk ook

Jacht op de beker is geopend

Video

SAMENVATTING | PSV - Ajax

Video