Jans zegt PEC in Philips Stadion definitief vaarwel

Jans zegt PEC in Philips Stadion definitief vaarwel
3 min

Met een zege op sc Heerenveen heeft PEC Zwolle zich vorige week al verzekerd van een langer verblijf in de Eredivisie. Voor de Zwollenaren staat het duel daarom vooral in het teken van het afscheid van coach Ron Jans.

Fritz Korbach
Vorige week nam Jans in het MAC³PARK stadion al afscheid van het Zwolse publiek. Maar zijn officieel laatste wedstrijd is vandaag tegen PSV. Het is bovendien zijn 136e wedstrijd aan de leiding bij PEC. Daarmee evenaart Jans Fritz Korbach als trainer met de meeste eredivisieduels bij PEC Zwolle.

Prijzen
Onder Jans won PEC in 2014 zowel de KNVB Beker als de Johan Cruijff Schaal, de enige grote prijzen voor de club ooit. Een andere titel zal Jans, nu hij stopt, weg moeten geven. Samen met Phillip Cocu is hij momenteel nog de langstzittende trainer van de Eredivisie.

Topscorer Jans
Jans moet langzaamaan uitkijken dat hij niet nóg een eretitel kwijtraakt. Clubtopscorer Queensy Menig maakte dit seizoen veertien treffers en heeft er nog eentje nodig om in de top 10 van Zwolle-doelpuntenmakers aller tijden in de Eredivisie te komen. Nóg zo’n productief seizoen voor PEC en hij nadert zijn huidige coach, die als speler dertig keer scoorde voor PEC en daarmee derde staat op die ranglijst. Heel veel zorgen hoeft Jans zich daarover nog niet te maken, aangezien Menig wordt gehuurd van Ajax.

Oud-PSV’er is eredivisieroutinier
Davy Pröpper kan vandaag zijn 200e eredivisieduel spelen en is daarmee de speler met de meeste eredivisiewedstrijden in de selectie van PSV. Er zou één speler op het veld kunnen staan met meer duels in de hoogste klasse van Nederland: oud-PSV’er Dirk Marcellis. Hij kwam tot nu toe in 230 eredivisiewedstrijden in actie.  

Staande ovatie op Anfield
68 van die wedstrijden speelde Marcellis voor PSV, in de periode van 2007 tot 2010. Marcellis komt uit de jeugdopleiding van PSV en debuteerde in 2007 voor de club in de kwartfinale van de Champions League tegen Liverpool op Anfield Road. Na 63 minuten verliet hij het veld met rood én een staande ovatie van de Liverpool-fans.

Nijland en Mokthar
Naast Marcellis hebben ook Stef Nijland en Youness Mokhtar een verleden bij PSV. Nijland speelde tussen 2008 en 2011 achttien eredivisieduels voor PSV. Mokhtar zat ruim tien jaar in de jeugdopleiding van PSV, maar debuteerde nooit.