Jaarcijfers? Financieel manager antwoordt

Artikel
Jaarcijfers? Financieel manager  antwoordt

PSV presenteerde woensdag een nettowinst van € 4,3 miljoen over de jaarcijfers van seizoen 2015-2016. Voor de één gesneden koek, voor de ander moeilijke materie. Daarom vroeg financieel manager Jaap van Baar supporters hun vragen te stellen over die cijfers. Wat betekenen ze nou precies? Kan PSV zonder UEFA Champions League-inkomsten? En hoe kan het dat de commerciële inkomsten gedaald zijn? Van Baar geeft antwoord.

Het AD meldt dat PSV dragende spelers moet verkopen om verlies af te wenden. In hoeverre is dit waar?
“Er is geen financiële noodzaak om spelers te verkopen, wil PSV als club gezond blijven. Als PSV in seizoen 2016-2017 geen uitgaande transfers meer realiseert, is het resultaat ongeveer break-even. Willen we echter een positief resultaat laten zien, met andere woorden een nettowinst boeken, dan heeft PSV waarschijnlijk een uitgaande transfer nodig.”

Is het 'gouden handdruk probleem' naar de toekomst toe opgelost? Of moet PSV het op de koop toenemen/er omheen werken?
“Hiervoor verwijzen wij graag naar artikelen die vandaag verschenen zijn in de media.” Zie hier.

Hoeveel levert groepsfase Champions League per saldo op?
“Dat is niet exact aan te geven. PSV ontvangt ongeveer € 35 miljoen. € 32 miljoen uit UEFA-premies en ongeveer € 3 miljoen uit kaartverkoop. Kosten die hier tegenover staan zijn onder andere de Champions Leaguepremies voor de spelers, de kampioenschapspremies (dankzij kampioen worden speel je immers op Champions Leagueniveau red.) en de extra kosten voor wedstrijdorganisatie. Samen bedragen deze ongeveer € 12 miljoen. Daarnaast maken we sportieve keuzes als we weten dat we in de Champions League spelen. We kiezen ervoor bepalende spelers langer bij de club te houden en trekken directe versterkingen zoals huurlingen aan, die relatief duurder zijn, maar van wie we ook sneller af kunnen als we het jaar erop géén Champions Leaguevoetbal halen.”

Hoeveel geld wordt er eigenlijk in het vrouwenteam gestoken in het jaar 2015-2016?
“Dat valt eigenlijk niet te zeggen. Veel van de ‘kosten’ die het vrouwenteam zou maken liggen versleuteld in andere kosten, zoals medische kosten en kosten voor veldgebruik.”

PSV lijkt afhankelijk van Champions Leaguevoetbal en transfers, worstcase gesteld; geen Europees voetbal en geen transfers, wat is dan het 'gat'?
“PSV is niet per definitie afhankelijk van Champions Leaguevoetbal of uitgaande transfers om financieel gezond te blijven. Om de schuldpositie naar het gewenste niveau terug te brengen hebben we wel positieve resultaten nodig. Winst dus. Mocht zich een worstcasescenario voordoen, is onze organisatie flexibel genoeg om niet in de financiële problemen te komen. De grootte van het 'gat' zal echter afhangen van de keuzes die op dat moment gemaakt worden. Bijvoorbeeld over het wel of niet versterken van de selectie en andere kosten. Gelukkig heeft PSV de afgelopen veertig jaar onafgebroken Europees voetbal gespeeld.”   

Hoe ziet het financiële team van PSV eruit qua FTE en functies?
“Ons financiële team bestaat uit zes fulltime-functies. We hebben één persoon in dienst voor de  debiteurenadministratie, één voor de crediteurenadministratie, één voor de boekhouding, één voor het bank- en kasboek, een controller die verantwoordelijk is voor de begroting en administraties, een salarisadministrateur en een financieel manager.”

Wat valt er onder 'kostprijs omzet'? Dat lijkt nogal algemeen.
“Dat gaat om omzet waar voor we eerst zaken moeten inkopen, zoals inkoop merchandise-afdeling, de inkoopkosten die wij maken voor de concerten van Guus Meeuwis en de inkoop voor de catering.”

PSV heeft enkele spelers versneld afgewaardeerd. In totaal is dit een bedrag á 3,9 milj. Welke spelers zijn dit geweest?
“Goeie vraag, maar omdat het individuen betreft doen we hier geen uitspraken over.”

Om hoeveel auto's gaat het in de afspraak om het wagenpark van PSV?
“Rond de zestig auto’s.”

Wat is de impact van Triple Double op de commerciële inkomsten?
“PSV maakt op een aantal dossiers gebruik van de expertise van sportmarketingbureau Triple Double. Dit zijn in de meeste gevallen geen dossiers op het gebied van sponsorwerving. PSV en met name het commerciële team is zelf 100 % verantwoordelijk voor de commerciële inkomsten. Wel is het zo, zoals bij de contractondertekening expliciet vermeld, dat Triple Double een mooie rol heeft gespeeld in het binnen halen van energiedirect.nl als hoofdsponsor.”

Wanneer wordt Jumbo sponsor nu Ton van Veen commissaris is? En staat het al in budget?
“In het seizoen 2016-2017 is Jumbo verwelkomd als zakelijke relatie van PSV. In die hoedanigheid wordt Jumbo dus voor komend boekjaar opgenomen in de cijfers.”

Het kan zijn dat jij jouw vraag niet beantwoord hebt gezien. Op onze twitterpagina (Twitter.com/PSV) vind je nog meer antwoorden van Jaap. Hieronder alvast de eerste.

https://twitter.com/PSV/status/786512971925258240