Interview PSV A1-coach Pascal Jansen

Artikel
Interview PSV A1-coach Pascal Jansen

In aanloop naar de Otten Cup van komend weekeinde spraken we met PSV A1-coach Pascal Jansen, nieuw in de PSV Jeugdopleiding. Zijn eerste klus op De Herdgang is meteen een bijzondere, namelijk deelname aan het eigen Otten Cup-toernooi met alle tegenstanders uit de gouden Europese jaren 1978 en 1988. Een uitgebreide vooruitblik.

PSV A1-coach Pascal Jansen. PSV A1-coach Pascal Jansen.

In aanloop naar de Otten Cup van komend weekeinde spraken we met PSV A1-coach Pascal Jansen, nieuw in de PSV Jeugdopleiding. Zijn eerste klus op De Herdgang is meteen een bijzondere, namelijk deelname aan het eigen Otten Cup-toernooi met alle tegenstanders uit de gouden Europese jaren 1978 en 1988. Een uitgebreide vooruitblik.

<b>Achtergrond Pascal Jansen</b>
Sinds 1 juli is de 40-jarige Pascal Jansen de opvolger van Philip Cocu als trainer/coach van PSV A1. Pascal is een voormalig jeugdspeler van Ajax, AZ, Haarlem en Telstar, en is bij diverse clubs jeugdcoach geweest en bezit een diploma Coach Betaald Voetbal. Op zijn CV prijken banen als jeugdcoach bij Haarlem, Al Wahda, Vitesse (waar hij ook hoofd jeugdopleiding was) en was hij hoofd jeugdopleiding bij Sparta. Bij de Rotterdammers was hij zelfs assistent trainer van het 1e elftal o.l.v. Michel Vonk.

U bent nog maar kort in dienst van PSV, maar hoe bevalt het werken bij een Nederlandse topclub?

“In alle opzichten heeft de club me een goed gevoel gegeven de afgelopen weken. De eerste indrukken die ik opgedaan heb zijn uitermate positief, dus ik hoop hier nog lang te mogen werken.”

Ondanks uw nog jonge leeftijd heeft u toch al een aardig cv opgebouwd met jeugdcoaching en bent u zelfs in het bezit van een diploma coach betaald voetbal. Wat is voor u de belangrijkste reden geweest om voor PSV A1 te kiezen?

“PSV is een grote Nederlandse topclub, dat is de belangrijkste reden geweest om voor PSV te kiezen. Ik heb geluk gehad dat na mijn vertrek bij Sparta er al vrij snel interessante opties op mijn pad kwamen. Hiervan bleven twee hele interessante opties over, waarvan PSV er één was. PSV deed veel moeite om mij naar de club te halen, dat gaf mij een goed gevoel en toen was het ook snel beklonken.”

Wat zijn de belangrijkste ervaringen bij uw vorige werkgevers, die u meeneemt naar PSV en op de jongens hoopt over te brengen?

“Met name het feit dat ze zich bewust zijn van de situatie waarin ze zitten. Je bent talentvol en speelt bij een van de allermooiste clubs van Nederland met alle mogelijkheden die er zijn. De faciliteiten zijn van een absolute top en de coaches van een hoog niveau. Met de juiste instelling en de faciliteiten die voorhanden zijn kun je het maximale uit je ontwikkeling halen. Dat is wat ik ze dagelijks probeer voor te houden. Als staf proberen we ze in te laten zien dat ze mogelijkheden hebben en de club ze enorm veel kan bieden. Dat blijkt ook wel uit de situatie die nu bij het eerste elftal is ontstaan. Tijdens de eerste training kwam vanuit de groep ook de opmerking dat dit enorm veel kansen biedt voor de spelers, dus zijn ze zich terdege bewust van de nieuwe situatie.”

Hoe verloopt de voorbereiding op de Otten Cup?

“Op 15 juli zijn we begonnen, al waren we nog niet compleet. Er waren jongens die het een stapje hoger bij Jong PSV mochten proberen en natuurlijk mochten er een aantal spelers mee met de nationale selectie onder 19 naar het EK in Litouwen. Nu gaan we de derde week in met als hoogtepunt de Otten Cup en we hopen de positieve lijn van de eerste twee weken door te trekken en goed voor de dag te komen op de Otten Cup.”

In de poule komt PSV grote namen als Real Madrid en Benfica tegen, maar ook de onbekendere teams: Glenavon, RTS Widzew Lodz en Eintracht Braunschweig. Wat weet u van deze tegenstanders?

“Sommige clubs zijn vrij onbekend en anderen zijn voor iedereen herkenbaar. Ondanks het verschil in weerstand tussen de tegenstanders gaan wij uit van eigen kracht met een herkenbaar en strijdbaar elftal met een attractieve speelwijze voor iedereen met een warm hart voor PSV.”

Is het onder de spelersgroep en technische staf merkbaar dat er een speciale editie van de Otten Cup voor de deur staat?

“Je proeft bij iedereen dat dit toernooi om de Otten Cup wel heel speciaal is en het feit dat dit het jubileumjaar van de club is maakt het nog specialer. Dit leeft ook vooral heel erg bij de spelers. Zij kijken er enorm naar uit om het toernooi te gaan spelen.”

Wat mogen de toeschouwers van dit PSV verwachten?

“De toeschouwers zullen een strijdbaar PSV zien dat gaat voor het maximale resultaat in iedere wedstrijd. Met dit unieke deelnemersveld hopen we de successen die het eerste elftal tegen deze clubs heeft behaald te evenaren op de Otten Cup.”

Wat is het belangrijkste tijdens dit toernooi, de ontwikkeling of het resultaat?

”Je hebt nu te maken met een leeftijdscategorie waarin ontwikkeling en het resultaat dichtbij elkaar liggen. Zeker tijdens dit soort toernooien waarin je tegen Europese top speelt. De ontwikkeling van de spelersgroep is sowieso belangrijk en aanwezig omdat je te maken hebt met weerstand die je nationaal niet kent. Toch wil je voor eigen publiek ook goed presteren. We doen niet mee om slechts het deelnemersveld te completeren. De lijn en de filosofie die de club heeft ingezet moet uiteindelijk ook komen met resultaten. Spelers moeten zich er bewust van zijn dat een telefoontje van Phillip Cocu of Ernest Faber wel eens dichterbij kan zijn dan ze denken en dan moeten ze er gewoon staan. Een combinatie van dit alles moet zorgen voor een leuk en herkenbaar PSV, waarmee de toeschouwers zich kunnen identificeren.”

Heeft u zelf ooit op de Otten Cup gespeeld?

“De Otten Cup heb ik zelf nog nooit mogen spelen, wat dat betreft wordt dit jaar mijn debuut. Dus ik hoop dat dit een debuut wordt tijdens het jubileumjaar dat nog lang positief herinnerd wordt.”

Wilt u zelf nog iets toevoegen?

“Ik hoop dat iedereen geniet van 3 dagen jeugdvoetbal op het allerhoogste niveau, waarin PSV een leidende rol zal spelen.”

<i>Tekst: Tom Willemse</i>