In memoriam | Voormalig PSV-aanvoerder Pleun Strik overleden

Artikel
In memoriam | Voormalig PSV-aanvoerder Pleun Strik overleden

Pleun Strik, speler van PSV in de jaren 1967 tot en met 1976, is donderdagavond overleden. De in Rotterdam geboren voormalig aanvoerder van de club is 78 jaar oud geworden.

330 wedstrijden, vier hoofdprijzen
Er zijn spelers die zelden een wedstrijd missen. Nooit geblesseerd, geen schorsingen. Verdediger/middenvelder Pleun Strik is zo’n speler. In zeven seizoenen op twee wedstrijden na altijd van de partij. Strik speelt tot zijn veertigste en in totaal 330 keer in dienst van PSV. 270 daarvan speelde Strik er in de Eredivisie. Hij was lange tijd aanvoerder en won met de club tweemaal het landskampioenschap en evenzoveel bekers. Strik trof in de tien seizoenen die hij in het rood-wit speelde twaalfmaal doel. In 1974 maakte hij op het WK onderdeel uit van het Nederlands elftal dat de finale haalde.

Carrièreverloop
Strik komt van VCS, Voetbal Club Sparta, niet uit zijn geboorteplaats Rotterdam, maar een amateurclub uit Den Haag, net naast het Zuiderpark, het voormalige thuishonk van ADO Den Haag. Hij wordt echter opgemerkt in Rotterdam door Feyenoord. Dat is niet meteen een succes waarna Strik verhuist naar Go Ahead.

Eigen mening
In Deventer gaat het zo goed met Strik dat hij in de selectie van het Nederlands elftal komt. Hij speelt dan nog voornamelijk als verdediger. PSV haalt Strik naar Eindhoven voor een in die tijd hoog bedrag van 170.000 gulden. Daarmee haalt PSV een stevige, fitte en solide speler in huis, die een eigen mening heeft over het voetballen en die ook luid en duidelijk laat horen. Met Oranje (zeven wedstrijden, één doelpunt) gaat hij naar het WK 1974 maar speelt geen minuut.

Stuwende middenvelder
In de jaren van Strik loopt het bij PSV niet altijd denderend. Er is, onder anderen van Strik, veel kritiek op de trainer, op de speelwijze en op het vertrek van belangrijke spelers. In de negen seizoenen bij PSV wordt Strik kampioen in 1975 en in 1976 en haalt de KNVB Bekers van 1974 en 1976. Van der Kuijlen is blij met de stuwende middenvelder achter hem. Bovendien is Strik in staat een tegenstander echt uit te schakelen. Als de keuze valt op jongere spelers als Stevens en Poortvliet besluit Strik voorrang te geven aan een maatschappelijke carrière en speelt nog bij EVV, NEC en VVV waar hij pas op zijn 40e na 550 wedstrijden in het betaald voetbal stopt.

Strik (midden) viert de winst van de KNVB Beker Strik (midden) viert de winst van de KNVB Beker