In Gambia bestaat er óók een PSV

Artikel
In Gambia bestaat er óók een PSV

Ooit geweten dat er in Gambia ook een ploeg is die speelt in het rood-wit van PSV? Een ploeg met Umbrokleding en voormalig shirtsponsor Philips op de borst? Ontmoet PSV Wellingara FC.

Groen
Een wel heel bijzondere trainer keek woensdagmiddag zijn ogen uit in de catacombe van het Philips Stadion. Kebba van Saweneh, Gambiaan en elftalleider van PSV Wellingara FC, een voetbalteam uit de hoogste klasse van Gambia dat speelt met oude kleding van PSV. “Een eer om dit te mogen zien.”

Gras zo groen, dat heeft Van Saweneh nog nooit gezien. Letterlijk vergaapt hij zich aan de grootsheid die hij in Eindhoven treft. “Dit is ongelooflijk”, zegt Van Saweneh. “Het klinkt misschien gek, maar ik voel me een onderdeel van deze club. Iedereen in Gambia gunt het mij om hier te zijn. Een onvergetelijke ervaring.”

Hobbeldebobbel
Doorgaans roept en wijst de Gambiaan in de brandende zon over hobbeldebobbel velden van zand en plukken gras naar spelers die in oude tenues van PSV hun wedstrijden voetballen. “Sinds dit seizoen in de hoogste klasse van het Gambiaans voetbal”, vertelt Chris Rooijakkers, eigenaar van Snackbar De Willem, dat op de hoek van Frederiklaan op wedstrijddagen verblijd wordt door vele PSV-supporters die het snacketablissement. Rooijakkers kwam het ‘Gambiaanse PSV’ een jaar geleden op het spoor toen hij met zijn vrouw naar het Afrikaanse land op vakantie ging.

“Ik hoorde destijds dat er een voetbalclub speelde als PSV”, vertelt Rooijakkers, zelf fan van de club. “Dat moest ik met eigen ogen zien. Uit liefdadigheid schonk PSV ooit een groot arsenaal aan oude spullen aan een stichting die sport in Gambia mogelijk maakt en daarmee zouden zij voetballen.” Rooijakkers zocht op waar de club dat deed, reed erheen en zag al zijn verwachtingen overtroffen worden toen hij op plek van bestemming aankwam. Een haast surrealistisch beeld was het. Een team, voetballend op een veld volledig bestaand uit zand op het – toen nog – één na hoogste niveau van Gambia, volledig gehesen in PSV-kleding. Van kousen tot shirt. Sinds Rooijakkers het zag, was hij verkocht.

Een teamfoto van PSV Wellingara FC Een teamfoto van PSV Wellingara FC

Ducttape
“Ze hebben daar letterlijk niets hè”, zegt hij. “Voetbalschoenen bestaan soms meer uit ducttape dan uit leer en als de maat van een schoen te groot is, stoppen ze er oude kranten in om het loze gat op te vullen. In de rust van een wedstrijd wordt er één jerrycan met water het veld opgedragen en krijgen alle spelers één slok om af te koelen. En die voetballen dan vol trots in de officiële kleding van onze club. Prachtig.”

Bij zijn bezoek aan het team, kwam Rooijakkers in contact met Van Saweneh. Van Sawaneh voetbalde ooit voor de in 2006 opgerichte club en groeide na zijn carrière door als trainer. Ooit ontving hij in Gambia in die hoedanigheid de Holland Football University. Die instelling steunt wereldwijd voetbalprojecten en helpt bijvoorbeeld voetballers en trainers in kansarme gebieden zich te ontwikkelen. Van Saweneh hield contact en reisde begin maart naar Nederland voor een trainerscongres van de Holland Football University. Het bood hem dé kans zijn favoriete voetbalclub te bezoeken.

Volgen
“PSV staat sinds de oprichting in de naam van de club, natuurlijk omdat er kleding aan ons geschonken werd”, legt de Afrikaanse trainer uit. “Daarom ben ik jullie ooit gaan volgen. Ik volg de verrichtingen waar het kan. De wedstrijden in de Champions League heb ik allemaal gezien. En de kampioenswedstrijd vorig jaar natuurlijk. Als het dit jaar weer mag gebeuren, ga ik er alles aan doen het weer te kunnen zien. Ik hoop ooit een wedstrijd te kunnen bezoeken.”

Afgelopen zaterdag tegen NAC Breda kon hij geen vrij krijgen van zijn cursus en zag hij PSV zodoende voor de televisie enigszins moeizaam winnen van de Bredanaars. “Soms gaat het alleen om het resultaat hè, het spel is dan minder belangrijk”, zegt de coach, die ook een kijkje nam in het PSV Museum en in de kleedkamer van PSV. Daar viel hem op de muur plots een spreuk van Ruud van Nistelrooy op. “Hij is mijn mentor. Een groter voorbeeld dan meneer Van Nistelrooy heb ik niet. Het is een icoon, een legende. Een foto met hem? Dat zou fantastisch zijn, maar ik ben dankbaar voor deze dag.”

Facebook
Nieuwsgierig naar het ‘Gambiaanse PSV’? Op een Facebookpagina deelt PSV Wellingara FC alle bevindingen. Klik op de hyperlink en bezoek de pagina.

Kebba van Saweneh, trainer van de Gambiaanse voetbalclub, bezoekt de kleedkamer van PSV Kebba van Saweneh, trainer van de Gambiaanse voetbalclub, bezoekt de kleedkamer van PSV

Bekijk ook