‘Ik hoop op mijn manier het ontwikkelproces te versnellen’

Artikel
‘Ik hoop op mijn manier het ontwikkelproces te versnellen’

René Eijkelkamp is sinds deze winter terug bij PSV. Als één van de assistenten van Ernest Faber moet Eijkelkamp ervoor zorgen dat PSV snel weer gaat draaien. ‘Een pittig karwei’, zei hij bij PSV TV waar hij dinsdagavond hoe dat karwei moet slagen.

‘Goed om terug te zijn’
“De omstandigheden zijn minder, maar het is goed om terug te zijn. Het was totaal onverwacht, in de kerstvakantie kreeg ik een telefoontje van Guus (Hiddink, red.). ‘Hey lange, je moet terug naar Eindhoven’. Ik zei: ‘Guus, ik ben net verhuisd, heb twee prachtige kleinkinderen gekregen. Ik heb het goed voor elkaar. Guus zei: ‘Laat het even door je kop gaan.’ Daarna heb ik overlegd met de familie, met m’n broer en natuurlijk met Ernest.”

Rode draad
“Deze club loopt een beetje als een rode draad door mijn carrière. Het is heel vertrouwd. Als ik ’s ochtends de Van Kemenades tegenkomen, is mijn dag al goed. Ik weet niet of dat wederzijds is overigens.” Dan serieuzer: “Wat ik probeer te doen is mezelf in te leven en aan te voelen hoe de groep is. Daarna is het heel simpel: keihard werken en plezier maken ondanks de huidige situatie.”

Kwaliteit aanwezig
“De groep is jong dus onervaren. Er zit wel heel veel kwaliteit in. Om die tot uiting te laten komen, heb je tijd nodig. En tijd heb je niet in de top. Ik hoop op mijn manier het ontwikkelproces te versnellen. Met sommige jongens zal ik individueel wat meer aan de slag gaan. Sam Lammers, Cody Gakpo om er twee te noemen. Dat is mijn ding, met mensen aan de slag gaan. Ergens samen wat van maken, dat is het mooiste om te doen. Ook als het zo heeft tegengezeten als dit jaar.”

FC Twente
De afgelopen dagen spraken spelers en staf over het gelijkspel tegen FC Twente. “Gezien de omstandigheden vond ik het helemaal niet slecht”, zei Eijkelkamp over het spel van PSV. “Alleen, je moet dit soort wedstrijden over de streep kunnen trekken. Wat je ziet is een broos vertrouwen. De angst om een goal tegen te krijgen, wordt steeds groter. En dan gebeurt het.” Is dat te voorkomen? “Door te winnen. Zo simpel als het klinkt, is het.”

Madueke
In de uitzending werd Eijkelkamp ook kort gevraagd naar zijn indruk van Noni Madueke. Hij is enthousiast, maar waarschuwt voor te hoge verwachtingen op dit moment. “Een goede, gedreven jongen qua karakter. Het is een onvoorspelbare speler die acties maakt op intuïtie. Voor zijn leeftijd is hij heel zelfbewust, maar er moet ook nog veel aan gebeuren. Hij heeft nog genoeg te leren. Het gevaar – en dat zie je veel tegenwoordig – is dat er van buitenaf wordt geroepen dat dit al heel goede spelers zijn, terwijl ze pas net beginnen.”  

Bekijk ook

TOP 10 GOALS | Dries Mertens

Video

PSV Work Out | Walk Out

Video

Betere slaap, betere gezondheid

Video